Belangrijke punten wanneer je een advocaat in wil schakelen bij letselschade

In dit artikel zullen we je informeren over de belangrijkste punten voor het inschakelen van een letselschade advocaat of jurist bij letselschade. Maar eerst, wat is letselschade nou eigenlijk?

Letselschade

Letselschade is schade die iemand heeft geleden als gevolg van lichamelijk letsel of psychische problemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn letsel door een aanrijding, medische fout, bedrijfsongeval of verkeersongeval. Je kunt de persoon of organisatie die je schade heeft veroorzaakt vragen deze schade te vergoeden. 

Materiële schade en immateriële schade.

Letselschade kan bestaan uit zowel materiële schade als immateriële schade. Voorbeelden materiële schade zijn: verlies van inkomsten, aanpassingen aan je auto of woning, hulp bij het onderhoud van je huis of in de huishouding en ook medische kosten die jou verzekeraar niet vergoedt.

Immateriële schade is niet te waarderen in geld. Oorzaken van immateriële schade kunnen verdriet, leed, pijn of verlies aan levensvreugde zijn. Slachtoffers van immateriële schade kunnen smartengeld vragen. Smartengeld is een tegemoetkoming in geld voor de geleden immateriële schade  die iemand heeft ondervonden. Smartengeld is dus een vorm van schadevergoeding.

Belangrijke punten

Nu dat je duidelijk weet wat letselschade is kunnen we verder naar de 2 belangrijkste punten voor het inschakelen van een advocaat of jurist bij letselschade.

1. Vind een letselschade expert.

Vaak is een letselschade advocaat helemaal niet nodig bij het verhalen van letselschade. Het is daarom van groot belang dat je op zoek gaat naar letselschadespecialisten die jouw belangen voorop stellen en jouw goed kunnen adviseren. Goede letselschadespecialisten vertegenwoordigen jouw belangen onder andere bij het vaststellen van de aansprakelijkheid, het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het opvragen van uw medische gegevens.

Het verschil tussen letselschade advocaat en jurist is dat alleen letselschade advocaten mogen procederen voor de rechtbank. Echter hoeft 95% van alle letselschadezaken nooit voor een rechtbank te verschijnen. Het is dus vaak helemaal niet nodig om een advocaat in te schakelen en handelt een jurist de zaak af.

2. Weet wat je wel en niet moet betalen

Als je  schade lijdt door de schuld van een andere partij, dan dient de aansprakelijke partij de schade te vergoeden. Dit staat gewoon vastgesteld in de wet. bovendien moet de aansprakelijke partij ook de kosten vergoeden die gemaakt wordt door jou om gelijk te krijgen. Een onderdeel van de schadevergoeding is rechtsbijstand. De verzekeraar van de partij die de schade heeft toegebracht hoort dan alle kosten voor de letselschade te betalen.

We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd over het inschakelen van een letselschade advocaat/expert. Heb je meerdere ideeën of tips? Laat ons weten in de comments onder dit artikel.

Belangrijke punten wanneer je een advocaat in wil schakelen bij letselschade

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De wereld van high-end outdoor gear

De wereld van high-end outdoor gear, waar de grens tussen noodzaak en extravagante luxe sneller vervaagt dan een bergbeekje in de zomerhitte. Voor de...

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...

Defender Rally Series 2024 grootste en meest competitieve tot nu toe

Defender is helemaal klaar voor een gloednieuw seizoen van de Defender Rally Series - en dit keer belooft het de grootste en meest uitdagende line-up van deelnemers ooit te zijn.