Wandelschoenen kiezen! Waar begin je?

Of je deze zomer Nederland lopend gaat verkennen of elders in Europa op pad gaat, het kiezen van de juiste wandelschoenen is dan één van de belangrijkste beslissingen. Wandelschoenen zijn er in soorten en maten. Van licht en soepel tot zwaar en stug voor  heuvelachtige gebieden. Ook is er een ruime keuze aan materiaal, modellen en voetvorm. Voor zowel de ervaren als de minder ervaren sporter. De schoenen die je kiest moeten comfortabel zijn en stevigheid en bescherming bieden. De volgende aandachtspunten voor het aanschaffen van de juiste schoenen helpen je op weg. 

Goed advies is essentieel

Online schoenen kopen is aantrekkelijk, maar persoonlijk advies van een specialist maakt echt het verschil. Je kunt tegenwoordig alles online kopen, maar voor bepaalde producten is de ‘offline’ ervaring op de winkelvloer van groot belang. Wandelschoenen moet je niet online willen uitzoeken; net als helmen en rugzakken. Deze producten moet je ‘ervaren’. 

Ons advies is dus om je te laten adviseren door een winkel met verstand van zaken, zoals bijvoorbeeld Bever. De keuze is misschien wat beperkter dan in een webshop – al hebben zij in de meeste winkels een flink assortiment – maar je kunt erop vertrouwen dat er al een goede voorselectie voor jou gemaakt is. 

De juiste schoen voor jouw activiteit

Goede wandelschoenen kunnen blessures of nare klachten voorkomen en je prestatie en plezier in het sporten verbeteren. Iedere outdoor activiteit stelt zo zijn eigen eisen aan de te gebruiken schoenen. De fabrikanten spelen steeds beter in op wat de markt vraagt en daarmee kan er een steeds betere keuze gemaakt worden. Wandelschoenen zijn grofweg onder te verdelen in de volgende typen: lage wandelschoenen, wandelschoenen en bergschoenen.

Wandelschoenen kiezen! Waar begin je?

Start daarom bij je zoektocht naar de juiste wandelschoenen door je te richten op het juiste type dat het best past bij je geplande activiteiten.

Typen

Wandelschoenen worden ingedeeld  op basis van de soepelheid van de schoen. Van een soepele schoen voor lichte wandelingen tot een stevige schoen voor de echte klimmers.En alles wat daartussen zit. 

Lage wandelschoenen

In deze categorie vind je de meest soepele wandelschoenen. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is het meest geschikt voor lichte, eenvoudige wandelingen. Ook geschikt voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. 

Wandelschoenen

Halfhoge of hoge wandelschoen, licht in gewicht en met een comfortabele maar stevige zool met flink wat demping. Geschikt voor wandelingen op vlak terrein, maar ook in een heuvelachtig landschap, waarbij de paden niet altijd even goed zijn. 

Bergschoenen

Schoenen van dit type zijn bergwandelschoenen met volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen (ook wel softwalker genoemd) het meest geschikt.

De wandelaar die het ruige landschap opzoekt of met een zware rugzak loopt, zal eerder een schoen met dikker leer, een hogere schacht en eventueel een stijvere zool met profiel kiezen. Hiermee kun je veeleisende trekkings aan, net als intensieve bergwandelingen tot het hooggebergte. Dit type schoen is gemaakt voor slechte begaanbare paden, al dan niet met rollende stenen, klimpaden en moeilijke trails. 

Last but not least, zijn er ook nog leren of kunststof schoenen die ideaal zijn voor het hooggebergte. Daarbij is er voor elke schoen een bepaald specialisme. Er zijn bijvoorbeeld schoenen die met name geschikt zijn voor klassiek alpinisme en gecombineerd terrein. Deze schoenen staan ook wel bekend als D-schoenen.

Toch online wandelschoenen kopen?

Ga je toch zelf online shoppen voor wandelschoenen, let dan op de volgende zaken. Het lastige is dat je de schoenen dan al in huis hebt. Dat maakt ons advies om naar de winkel te gaan des te krachtiger.

  • Is het een stevige schoen, vooral in de hiel?
  • Als je de schoen buigt, zit de buiging van de schoen dan onder de bal van de voet of onder de middenvoet? Buigt de schoen onder de middenvoet dan weet je dat dit geen stabiele schoen is. Een goede schoen heeft het buigpunt ongeveer waar jou natuurlijk buigpunt zit.
  • Draai aan de schoen in een torsie beweging, dus de neus en de hiel tegengesteld. Is het een stevige schoen of een slappe. Ook hier geldt, hoe steviger hoe meer stabiliteit.
  • Zet de schoenen naast elkaar op een vlakke ondergrond met de achterkant naar je toe. Zijn de schoenen gelijk of staat de hielkuip al bij voorbaat naar binnen of naar buiten gekanteld. Je wilt in beginsel een rechte schoen.
  • Zorg voor voldoende ruimte in de schoen. Een ruime centimeter aan de voorkant is prima. Dit meet je als je staat. Je tenen moeten vrij kunnen bewegen, ook als je er erop loopt. 
  • Zijn er drukpunten in de schoen? Ga ervan uit dat dit erger wordt tijdens intensief gebruik. 
  • Hoeveel demping wil je? Teveel demping maakt een schoen soms slap en kan juist de instabiliteit in de voet verergeren. 

Inlegzolen

Je zal het niet verwachten, maar het gebruik van een goede (stabiliserende) inlegzool kan veel uitmaken als het om comfort gaat. Beschouw je schoenen, eventueel in combinatie met ondersteunende inlegzolen, als je fundering. Wanneer je je huis bouwt op een slechte fundering heeft dit gevolgen voor de hele constructie die erop staat. Dit geldt ook voor je voeten. Is de basis verkeerd – scheef of instabiel – dan werkt dit door in het hele lichaam. 

Sokken

Onderschat het belang van goed sokken niet. Het materiaal van de sokken en de naden van de sokken maken echt een verschil! Net als goede binnenzool, worden de sokken vaak vergeten, terwijl dit ook een essentieel onderdeel van je wandeluitrusting uitmaakt. Een goede wandelsok zorgt er namelijk voor dat je voeten droog en koel blijven en de wrijving tussen de wandelschoen en voet beperkt wordt, waardoor je blaren en andere huidirritaties voorkomt. Wandelsokken met een anatomisch gevormd voetbed zitten perfect om je voeten en gaan dus niet lubberen. Hierdoor zorgen ze voor een optimale drukverdeling, zodat je voet zo min mogelijk belast wordt.

Wandelschoenen kiezen! Waar begin je?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Vlieg jij privé de wereld rond?!

Tijd is geld. Net als een prettige persoonlijke relatie met de mensen waarmee je zakendoet. Een belangrijke deal sluiten via Zoom kan dan ook...

Mazda CX-80: de veiligste grote SUV volgens Euro NCAP

De volledig nieuwe Mazda CX-80 heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: hij is door Euro NCAP uitgeroepen tot de beste grote SUV in zijn klasse....

Dents ‘Daniel’-handschoenen van James Bond | Review

James Bond is een typische Britse gentleman, Hij kleed zich altijd berispelijk, heeft een goede smaak en is gek op mooie vrouwen en stopreagens....