De Repeat Prince zero-waste koptelefoon | Review

Bij Menquiry houden we van interessante gear. Dus toen we hoorden dat Repeat, een relatief nieuw merk van Nederlandse bodem, een goede en mooie over-the-ear bluetooth headset had gelanceerd, spitsten wij onze oren. Toen we daarna begrepen dat deze koptelefoon, met de naam ‘Prince’, ook nog eens modulair was, werden we helemaal nieuwsgierig. We schreven een review over de Repeat Prince , een zero-waste koptelefoon die je tot in lengte ter dagen zelf kunt repareren en upgraden.

Als ik muziek luister, genre hiphop/ techno/ rock, moet het goed klinken. Ik heb de afgelopen weken de top-of-the-line Repeat Prince en onderworpen aan een grondige test. Ik wisselde regelmatig met z’n Bose Quietcomfort 35 II en de Sennheiser Momentum voor een goed vergelijk.

Om te beginnen is het een gewaagde stap van start-up Repeat om de strijd aan te gaan met gevestigde namen als Sony, Sennheiser, JBL en Bose in de koptelefoon markt. Er zijn bijna dagelijks nieuwkomers in de prijsklasse onder de 100, maar als je boven de 150 komt, moet je van goeden huize komen wil je standhouden, voor een prijs tussen de 200 en 300 kun je van eerder genoemde namen perfecte headsets krijgen, Bose heeft met de Quietcomfort serie de toon gezet voor kwalitatief hoogwaardige headsets voor een schappelijke prijs. Met een combinatie van kwaliteit en een groot marketingbudget is Beats met zijn Studio modellen tegenwoordig ook niet meer weg te denken. Waarom zou je dan als nieuwkomer proberen om te infiltreren met een wireless koptelefoons voor consumenten met een prijs van 239 (zonder active noice cancelling, ACN) of voor 325 (met ACN)?

Repeat levert drie koptelefoons, hiervan is er een bedraad en zijn twee draadloos (met en zonder noise cancelling). De koptelefoons zijn alle drie modulair, als er een onderdeel aan vervanging toe is, kun je deze zelfstandig en vrij eenvoudig zelf repareren. De koptelefoons kun je huren (per jaar) waarbij je gedurende de huurtermijn verzekerd bent van een werkende koptelefoon die eigendom blijft van de producent, headset as a service dus… Wil je liever eigenaar zijn, dan kun je ze kopen en wordt levenslange garantie geboden (free repairs forever). Hiermee onderscheidt Repeat zich van de concurrent, ze bieden een garantie tot goed geluid tot in lengte der dagen. Hoewel dit erg aantrekkelijk klinkt, is de vraag uiteraard wat er gebeurt als Repeat ophoudt met bestaan. Het idee spreekt ons echter bijzonder aan.

Het was bovendien al een hele ervaring om een mooi pakketje te ontvangen (duurzaam bezorgd met de fietsbezorger) en deze zelf in elkaar te zetten. In enkele stappen klik je een en ander in elkaar en maak je de headset klaar voor gebruik. Zeker omdat technologie de afgelopen jaren gigantische stappen heeft doorgemaakt, is het fijn om iets aan te schaffen waarvan je zelf de onderdelen eenvoudig kunt vervangen. Zo heb je deels zelf in de hand dat het apparaat langere tijd kan meegaan. Dat maakt ook, zo claimen de producenten, dat ze goed hebben nagedacht over hoe ze echt duurzame producten kunnen maken, die zowel lang heel blijven als eenvoudig uit elkaar te halen zijn zodat je deze zelf kunt repareren.

Bij het aanschaffen van een goede koptelefoon kijk ik naar een aantal punten:

  1. geluidskwaliteit
  2. draagcomfort
  3. design
  4. handige features (bluetooth connectiviteit/ ACN/ bediening)
  5. duurzaamheid

Geluidskwaliteit

Het geluid uit de Repeat Prince is ronduit uitstekend te noemen. Op dit vlak kan deze headset met gemak concurreren met de bekende namen. Sterker nog, het geluid klinkt zo vol, compleet en realistisch dat ik ‘m prefereer boven mijn Sennheiser Momentum 2.0 (iets te vlak) en Bose Quietcomfort 35 II (iets te bassig). Ik ben geen audiofiel, maar houd wel van goed geluid. En eerlijk is eerlijk, deze headset klinkt super super goed, punt uit! Wanneer ik iemand liet luisteren waren de reacties direct positief, verbazing over de hoge kwaliteit van een onbekend merk, maar ook als hier Sony, Bose of JBL op had gestaan, verwacht ik dat men net zo enthousiast zou zijn over de kwaliteit.

Sennheiser Momentum 2.0, Gerrard Street Prince en Bose Quietcomfort 35 II

OK, de bass klinkt wel erg vol, maar luisterend naar techno of hiphop is dit precies de bedoeling. Bij het luisteren naar een opgenomen live optreden van The Dave Matthews Band merk ik dat ik alle instrumenten luid en duidelijk hoor en voor deze review heb ik de muziek niet eens bedraad beluisterd (dit klinkt uiteraard nog beter), mede omdat ik er vanuit ga dat de meeste gebruikers deze headset via bluetooth zullen verbinden met hun telefoon. Ook bij (video)bellen kunnen anderen jou prima horen. Een lange vergadering is geen probleem, want de Prince houdt het volgens de specs 22 uur uit met ANC (zonder ANC zelfs 40 uur), zelf heb ik het niet bijgehouden, maar was wel verrast over hoe lang de batterij mee ging. Opladen gaat overigens supersnel, in 5 minuten laad je zo weer even 2 uur luisterplezier bij.

Wanneer je in de wind wandelt of fietst is het bellen best een uitdaging, mede door de brede oorschelpen is deze headset een grote windvanger en waar dat voor de drager niet zo’n probleem is, hoort de andere kant een gigantische ruis. Achter de laptop of in de luie stoel klinkt is het geluid tijdens het bellen zeer zuiver en ben jij zelf uitstekend te verstaan.

Draagcomfort

De headset zit heerlijk. Het gewicht van deze koptelefoon is niet extreem laag, zo’n 295 gram, maar voelt lichter (waarschijnlijk vanwege de padding). De oorschelpen zijn net iets groter dan gemiddeld en vooral dikker, dat heeft wel effect op de looks, maar het comfort is bijzonder hoog. In de band zit een comfortabele zachte padding, tijdens het fietsen en lopen zit de headset strak genoeg om niet te verschuiven, maar los genoeg om niet beklemd te voelen, daar vind ik het comfort van bijvoorbeeld de Bose headsets over het algemeen een stuk minder aantrekkelijk. Ook drukken de oorschelpen niet hard op de oren, mede doordat de oorschelpen makkelijk verstelbaar zijn. Na ruim een halve dag dragen ervaar ik totaal geen irritaties, anders dan gebruikelijk. Een aanrader dus voor lange ritten of momenten in de luie stoel zonder de rest van het huis te storen met harde beats.

Design

OK, dit is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de koptelefoon is zo onopvallend en neutraal dat de koptelefoon niet direct opvalt. In mijn optiek best jammer, juist omdat je als gebruiker met zo’n prijzige en duurzame headset een statement wilt maken op straat. Het is dan wel fijn als iemand opvalt dat je iets bijzonders op hebt. Het model zonder ACN valt meer op vanwege de gele accenten, maar dat is niet echt onze smaak helaas. Door de dikke oorschelpen heb je wel echt een ‘log ding op’ er is weinig subtiels aan (hoewel het dus niet zo log voelt ondanks het gewicht). De schroeven aan de zijkant, waarmee je de oorschelpen kunt vastmaken en verstellen, verklappen met de hoekige G, dat je een Repeat draagt, helaas staat er hiervan bij ons maar eentje netjes rechtop na het vastdraaien, geen groot probleem, maar esthetisch is anders.

Door z’n eenvoud oogt de headset een beetje saai, de plastic knopjes voelen ook een beetje eenvoudig aan (net als de aan en uit geluidjes of andere meldingen), toch oogt hij ook heel stevig en degelijk. Bij goed bestuderen zie je dat het een premium afgewerkt product is, geen goedkope stiksels, naadjes en aanhechtingen. Wel is Prince niet in te vouwen of klappen, daardoor neemt de headset bij vervoer veel plaats in. Wanneer je de hoofdtelefoon even af doet en om de nek laat hangen, zitten de zachte en dikke oorschelpen behoorlijk tegen de wangen aan. Gelukkig niet zo onplezierig als headsets waarbij je ook het kunststof voelt.

Handige features

Deze koptelefoon heeft wat nodig is, precies 4 knoppen. Twee aan een kant; Volumen omhoog en volume naar beneden (bij langer indrukken skip je voor- en achteruit) en twee aan de andere zijde, een knop om aan en uit te zetten (tevens voor koppelen van devices) en een knop om de ACN in te stellen. Noise cancelling kent drie standen, te weten: uit, aan en ‘hybride mode’ (half aan). Het verschil is te merken, vooral tussen hybride en noise cancelling mode. Vreemd is echter dat bij het inschakelen de stand altijd ‘uit’ is, terwijl ik standaard met ANC luister, jammer dat deze stand niet onthouden wordt of standaard aan staat. Ook is het echt even zoeken naar de juiste knopjes, aan beide kanten is een knopje voorzien van een subtiel nopje, maar in de praktijk is het even wennen.

Voor mij is het een groot voordeel dat er aan de zijkant geen soft touch of swipe features zijn, in de praktijk zorg dat bij mij vaker voor ongewenste acties dan dat ik ze gebruik. Gewoon een degelijke headset zonder te veel poespas dus. Het opladen met USB-C is voor mij een groot voordeel vanwege het laden van laptop en telefoon met dezelfde kabel.

Review: Gerrard Street Prince zero-waste koptelefoon

Extra features

Onder extra features valt bij de Repeat headsets ook het gemak om delen los te schroeven en te vervangen. Na het monteren van deze headset bekeek ik mijn andere headsets (en andere devices) nadrukkelijker op het gemak om onderdelen te vervangen. Normaliter is dit nagenoeg niet mogelijk, een oorkussentje is nog wel te vervangen en los te koop, met andere onderdelen wordt het al erg lastig en ben je aangewezen op hobbyisten of technici die een gokje willen wagen. Repeat breekt hier, net als Fairphone, echt een lans voor een duurzaam gebruik van high-tech apparaten. Niet door concessies te doen, maar door topkwaliteit (zowel in geluid als in design) te combineren met gemak om onderdelen te vervangen.

Duurzaamheid

Dit is waar de Repeat prat op gaat. Een duurzaam model omdat er hard gewerkt is om deze zo lang mogelijk heel te houden. Bij het (eenvoudig) monteren ervaar je dat alles er goed en stevig uitziet, een headset van zeer degelijke kwaliteit. Uiteraard kan er altijd iets stuk gaan bij regelmatig gebruik, in het verleden merk ik dat de oorkussens nogal eens stuk kunnen gaan. Dat is geen probleem bij deze headsets, want mocht er iets kapotgaan (of een upgrade nodig hebben) dan is een berichtje aan de fabrikant voldoende om een onderdeel bezorgd te krijgen en deze zelf te vervangen. Het deel dat je vervangt stuur je weer op zodat Repeat deze kan recyclen.

Conclusie

Deze headset van Repeat is echt een topper. Het geluid is geweldig, het idee van een modulaire koptelefoon is uniek en goed uitgevoerd en de Prince oogt ook nog eens zeer degelijk. Op geen enkele manier valt deze hoofdtelefoon op in negatieve zin, sterker nog de kritische geluiden die je hierboven leest, zijn er omdat ik de Repeat net zo kritisch heb beoordeeld als dat ik dat zou doen bij een ‘bekend merk’.

Deze nieuwkomer speelt in mijn optiek direct een serieuze rol in het concurrerende veld van de grote namen en kan hier nog voor wat opschudding zorgen. Gaan andere merken volgen en ook mogelijkheid bieden om onderdelen te vervangen? Ik hoop het van harte! Repeat speelt in mijn optiek niet alleen mee, hij springt er op sommige vlakken (geluidskwaliteit en duurzaamheid) behoorlijk bovenuit. Huur lijkt mij een prima optie als je niet direct een flink bedrag wilt investeren, maar lijkt me stiekem ook uitstel tot koop, want als je 325 hebt liggen en je zoekt een goede hoofdtelefoon? Dan zou ik direct voor deze kiezen. Je helpt het milieu, maar eigenlijk is dat bijvangst, je loopt met iets bijzonders op je hoofd en kunt extreem goed genieten van jouw favoriete muziek. Ik zeg: Dikke aanrader!

Review overzicht

Geluidskwaliteit
9
Draagcomfort
9
Design
8
Handige features
7,5
Duurzaamheid
9,5
Prijs/kwaliteit
8

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Veriwatch; een gereanimeerde klassieker voor dagelijks gebruik

Na lang wachten arriveerde vorige maand de Veriwatch Octopus 1973 Classic. Een horloge uit Italië met Zwitsers uurwerk dat we mogen reviewen met onze...

Tips voor een trip naar Japan, het land van de reizende zon

Japan spreekt tot de verbeelding. De cultuur, mensen, infrastructuur en gebruiken zijn zo anders dan bij ons. Je kan er een boek over schrijven....

De nieuwe Toyota GR Yaris is een 280pk sterk bommetje op wielen

Toyota GAZOO Racing is een begrip in het World Rally Championship. Ze strijden sinds 2017 mee met Yaris WRCs en zijn succesvol. De Yaris...
Bij Menquiry houden we van interessante gear. Dus toen we hoorden dat Repeat, een relatief nieuw merk van Nederlandse bodem, een goede en mooie over-the-ear bluetooth headset had gelanceerd, spitsten wij onze oren. Toen we daarna begrepen dat deze koptelefoon, met de naam 'Prince',...De Repeat Prince zero-waste koptelefoon | Review