De Leatherman multitool is geboren uit noodzaak en uitgevonden met één enkele functie: to get things done. De Pocket Survival Tool (PST) was het eerste model van Leatherman. Een draagbare mini gereedschapskist met 13 functionele tools.En nu is er de Leatherman FREE serie.

Dit review verscheen eerder bij onze partner GearLimits

Afgelopen augustus op een Ride & Hike roadtrip door Schotland, was de Leatherman FREE P2 Multitool een van de gear-items die mee had. Zowel gebruikt voor de ‘kleine klussen’ onderweg als tijdens de meerdaagse hikes.

Merk: Leatherman
Model: FREE
Type: P2
Adviesprijs: € 159,95
Verkooppunten: Bol.com | Bever

Inhoud

Zelf heb ik de Leatherman Wave die ik al sinds jaar en dag gebruik. Absoluut handig om in elke auto of als noodset te hebben. Een Leatherman-tool kan je leven redden… of op zijn minst je dag. Leatherman-tools werken altijd en overal, (extreem) koud weer, warm weer, dus het maakt niet uit of je op de Noordpool bent of ergens midden in een woestijn.

Design

De Leatherman FREE kenmerkt zich door het unieke magnetische design en sluitingsmechanisme. Dit systeem maakt gebruik van magneten die ervoor zorgen dat de tool soepel opent en blokkeert. Hier komt nooit meer een nagel aan te pas. Bovendien vermindert dit mechanisme slijtage aan de individuele onderdelen waardoor een FREE een nog langere levensduur heeft dan al zijn voorgangers. De Leatherman FREE heeft z’n tools aan de buitenkant zitten waardoor ze gemakkelijk geopend kunnen worden, tevens is de tool uitgevoerd met verwisselbare draadknippers.

LEES OOK  Review: Sonos Move draagbare speaker

De Leatherman FREE P2 Multitool Geartest

Ik gebruikte de afgelopen maanden de Leatherman FREE P2. De P2 is uitgevoerd met de volgende tools: punttang, gewone tang, draadknipper, kabelknipper, tang, combinatiemes, schaar, hout/metaal vijl, platkop schroevendraaier (M), platkop schroevendraaier (XS), priem, blikopener, flessenopener, kruiskop schroevendraaier, mini priem, verpakkingsopener, kabelstripper, meetlat, platkop schroevendraaier (S), verwijderbare clip.

Als het gaat om multitools, is de Leatherman FREE serie een klasse apart. Leatherman staat voor kwaliteit, vakmanschap en hoogwaardige moderne functionaliteit. Het is het resultaat van jaren en jaren van testen, engineering en feedback van klanten.

De eerste keer dat ik de nieuwe FREE P2-multitool in handen kreeg, was ik onder de indruk. De 420 HC roestvrijstalen constructie voelt oerdegelijk, maar is toch verrassend licht, slechts 215 gram. De FREE technologie werkt boterachtig soepel en voelt uitzonderlijk goed verfijnd en ontwikkeld. Tijdens de hikes in Schotland heb ik ervaren dat ik helemaal problemen ondervond de P2 met slechts één hand te bedienen.

Het bleek vooral een uitkomst bij het buiten koken met titanium potten, en die worden ‘heet’. De geïntegreerde handgrepen op de meeste potten zijn eenvoudigweg niet genoeg om grotere maaltijden te verwerken. Op zo’n moment is de geïntegreerde tang een uitkomst.

Alle tools van de Leatherman FREE zijn vanaf de buitenkant te openen. Het mooie is dat dit, met wat oefening, ook met één hand goed te doen is. Alle tools hebben een vergrendeling. Een soort variant op een backlock. Ook deze is met wat oefening met één hand te bedienen. Om de tool bij je te dragen levert Leatherman een mooie nylon foedraal mee. Ook is er een pocketclip aanwezig, mocht dat je voorkeur hebben.

LEES OOK  4 x de beste outdoor coffee gadgets

Conclusie

De Leatherman FREE P2 heeft alle functies die je, als fan van eerdere tools zoals de Wave, mag verwachten. Ik ben vooral erg tevreden met het verbeterde vergrendelingsmechanisme voor het mes in combinatie met de andere ‘subtiele’ technische aanpassingen. Deze maken de FREE gemakkelijker en prettiger in gebruik. Wat mij betreft een ‘duurzame’ aanrader.

Verkooppunten

De Leatherman FREE heeft een adviesprijs van € 159,95 en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en Bever

Specificaties

De specificaties van de geteste FREE P2.

Gewicht: 215 gr.
Lengte (totaal): 17 cm
Lengte (lemmet): 7 cm
Aantal functies: 19
Staalsoort: 420 HC (High Carbon) roestvrij staal
Hardheid (Rc): 57
Lengte heft: 10,7 cm
Etui: Nylon

 

<