Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een console boot

Je hebt besloten een eigen boot aan te schaffen en ziet jezelf al helemaal genieten op het water: de geur van zeelucht en zonnebrand, de wind in de haren, de zon op het water zien glinsteren. Dus je gaat op zoek naar een goede tweedehands.

Hieronder geven we je een aantal nuttige tips over waar je zoal op moet letten bij het kopen van een gebruikte boot.

Oriënteer je goed

Past de console boot die je voor ogen hebt bij jouw gewenste gebruik? Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een makelaar inschakelen. Op die manier weet je zeker dat je de mooiste boot vindt, de juiste prijs betaalt, goed advies krijgt en je aankoop goed wordt begeleid. 

Identificeer de verkoper

Controleer en noteer de gegevens van de verkoper, zoals het paspoort of rijbewijs en het BSN. Vraag naar een eerder koopcontract, registratie of verzekeringsbewijs om het eigendom te kunnen vaststellen. Bekijk of er een eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen aanwezig zijn. Een praatje met de havenmeester kan ook verhelderend werken en je kunt hem vragen op te treden als getuige, ook al is het geen verplichting dat dit bij de koop van een gebruikte boot gebeurt. Het is echter wel aan te raden. 

Controleer of de boot vrij van last is

Bij het Kadaster kun je bekijken of er een hypotheek op de boot rust, maar een persoonlijke lening op een boot kun je bij het Kadaster niet natrekken. Leg dus in de overeenkomst vast dat ook hier geen sprake van is. 

Laat een aankoopkeuring doen

Indien je optimale zekerheid wilt dan kun je de technische staat van de boot laten vaststellen door een expert, die zorgt voor een een uitgebreide aankoopkeuring. 

Maak een schatting van de kosten

Naast de eenmalige kosten van de aanschaf van de boot krijg je ook te maken met kosten die jaarlijks terugkomen, zoals onderhoud en liggeld. Als je deze kosten meeneemt in je schatting, dan kom je later niet voor verrassingen te staan

Leg de koop schriftelijk vast

Dit is echt noodzakelijk. Leg de koop in tweevoud vast, één exemplaar voor jezelf en één voor verkoper. Meestal worden er ook ontbindende voorwaarden opgenomen in zo’n koopcontract.

Maak een proefvaart

Dit spreekt voor zich, maar dit is natuurlijk te belangrijk om onvermeld te laten.

Kies het ruime sop!

Nadat je bovenstaande tips ter harte hebt genomen staat niets je meer in de weg om te genieten van je nieuwe aanschaf en heerlijke tijden op het water door te brengen.

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een console boot

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.

De langverwachte Sonos Ace koptelefoon is er

Na jaren van speculatie en verwachtingen heeft Sonos eindelijk zijn eerste koptelefoon onthuld: de Sonos Ace.

De duurzame wereld van Fjällräven: stijlvol en functioneel!

Fjällräven is niet alleen een stijlicoon, maar ook een merk dat zich onderscheidt door duurzaamheid en praktische functionaliteit. Met hun 'We Are Fjällräven' campagne...