De echte wijnliefhebber bewaart zijn wijnen niet zomaar in de koelkast of in een wijnrek in de keuken of kelder. De kwaliteit van de wijn wordt namelijk negatief beïnvloed door licht en beweging. Wijn heeft namelijk een kalme en rustige omgeving nodig om tot bloei te kunnen komen.

Hieronder geven we je de vijf belangrijkste omstandigheden voor een goed klimaat voor wijnen. Met een wijnklimaatkast geef je jouw wijn de optimale omgeving om tot een perfecte rijping te komen.

De juiste bewaartemperatuur

Een wijnklimaatkast is bedoeld om wijn op te slaan voor deze optimale rijping en de bewaartemperatuur ligt dan tussen de 10 en 14°C. De ideale temperatuur is echter 12°C, ongeacht het type wijn dat je wilt laten rijpen. Voor het serveren van wijn gelden uiteraard andere temperaturen en deze verschillen per wijnsoort.

Een optimale luchtvochtigheid

Voor de kurk van de flessen is, naast temperatuur, ook de luchtvochtigheid in de wijnkast van belang. Alleen wanneer deze continu vochtig is, blijft de fles hermetisch afgesloten.

Komt de luchtvochtigheid onder de 55%, dan droogt de kurk uit, waardoor de wijn uit de fles kan lopen of oxideren. Maar als de luchtvochtigheid boven de 80% komt, dan wordt de kurk juist te vochtig en kan er schimmel ontstaan. Bovendien kunnen de etiketten loslaten.

Ventilatie voor frisse lucht

Veel wijnklimaatkasten zijn voorzien van een ventilatiesysteem dat voor voldoende frisse lucht zorgt. Wijn ‘ademt’ namelijk door de kruk van de fles heen. Als de lucht in de omgeving een onaangename geur heeft, heeft deze invloed op de wijn en die verliest daardoor zijn karakter. 

Een trillingsvrije omgeving

Trillingen ‘vermoeien’ de wijn en verstoren daarmee de ontwikkeling. Wijn moet dus in een trillingsvrije omgeving bewaard worden. Wijnklimaatkasten zijn hier speciaal voor gebouwd en jouw wijnen liggen dus in een kalme, trillingsvrije omgeving.

Een donkere ruimte

Als laatste is het van belang dat wijnen in een donkere omgeving opgeslagen worden. Licht – en dan voornamelijk UV-straling – versnelt het verouderingsproces. Daarom is het van belang om wijn te beschermen door deze in een donkere omgeving te bewaren.

Je zult je misschien afvragen waarom er dan zoveel wijnklimaatkasten voorzien zijn van een glazen deur. Een UV-filter voorkomt in zulke gevallen dat UV-straling de kwaliteit van de wijn aantast.

De voordelen van een wijnklimaatkast
<