[boek] Is Arno Kantelberg de Man op z’n allerbest?

De eerste uitgave van Man op z’n best door ‘de stijlpastoor des vaderlands’ – Arno Kantelberg – kocht ik in 2016. Dit boek is niet meer leverbaar. Het was dus tijd voor een nieuwe – en uitgebreidere – uitgave. Speciaal voor deze nieuwe editie schreef Kantelberg twee splinternieuwe hoofdstukken. Hier beantwoordt hij vragen als, wat een man draagt nu thuiswerken het nieuwe normaal is geworden. En hoe kleedt hij zich, nu ouderwetse genderkaders steeds meer vervagen?

Ook deze uitgave heb ik helemaal doorgespit, af en toe met het schaamrood op de kaken “heb ik deze tips vorige keer dan toch niet goed begrepen?’ Ik heb mijn kennis weer mogen opvijzelen. Met name het plaatsen van kleding en accessoires die vanuit historische context worden beschreven, met een vertaling naar de praktijk. De extra hoofdstukken over het werken vanuit huis ‘de herdefiniëring van kantoorkleding door de corona-pandemie’ en ‘leentjebuur spelen bij het andere geslacht’ zijn zeer welkome en zinvolle aanvullingen in het boek. Dit alles om zijn missie, de Nederlandse man te begeleiden richting een stijlvol bestaan, kracht bij te zetten.

Gezonde zelfspot

Kantelberg verpakt zijn do’s-and-don’ts in beeldende uitspraken bij de items die hij behandeld. Dit doet hij een ‘eigen wijze’ waarin hij zijn eigen mening goed in laat doorschemeren. Daarbij is hij is niet heiliger dan de paus en ventileert eerlijk de wetten van hoe het hoort en vermeld daar dan ongegeneerd bij dat hij daar zelf van afwijkt.

In een persoonlijk gesprek met Arno Kantelberg bevestigt hij nogmaals duidelijk dat dit ook precies de bedoeling is. “Het gaat erom dat de man weet hoe het hoort, en dat hij daar zijn eigen draai aan geeft en een stijl vindt die hem past.“ De nadruk ligt er vooral op dat de ‘man’ een stijl kiest die bij hem past. Dat doet Kantelberg direct en humoristisch. Bijvoorbeeld de zonnebril. “Met een zonnebril kun je twee kanten op: óf je ziet er onverschrokken uit, óf als een aandoenlijke kwast”.

Het gaat erom dat de man weet hoe het hoort en dat hij daar zijn eigen draai geeft en een stijl vindt die hem past

Arno Kantelberg was hoofdredacteur van Esquire en National Geographic. In Volkskrant Magazine geeft hij wekelijks stijladvies aan bekende mensen. Bij RTL Boulevard duidt hij als lifestyle-deskundige de trends zoals die komen en gaan. In 2018 verscheen De stijl van de schrijver, waarvoor Kantelberg de archieven in dook om zich te verwonderen over de garderobes van Nederlandse schrijvers. Kantelberg zal als kandidaat verschijnen in het 22e seizoen van Tv-programma Wie is de mol.

Man op z’n allerbest

Gebaseerd op de populaire stijlrubriek in Volkskrant Magazine. Op dezelfde goedgehumeurde toon gaat Kantelberg encyclopedisch te werk in deze onmisbare gids. Van schoenen via het middenrif tot aan de bovenkant van je hoofd, deelt hij zijn kennis en lardeert die met een scala aan praktische tips.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en via bol.com

Review overzicht

Man op z'n allerbest | Arno Kantelberg

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

100 Dagen tot Parijs 2024 met de nieuwe OMEGA Speedmaster Chronoscoop

Als horlogeliefhebbers over de hele wereld de countdown beginnen voor de langverwachte Olympische Spelen van 2024 in Parijs, lanceert Omega een exclusieve tijdmeter die...

De wereld van high-end outdoor gear

De wereld van high-end outdoor gear, waar de grens tussen noodzaak en extravagante luxe sneller vervaagt dan een bergbeekje in de zomerhitte. Voor de...

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...
De eerste uitgave van Man op z’n best door ‘de stijlpastoor des vaderlands’ - Arno Kantelberg - kocht ik in 2016. Dit boek is niet meer leverbaar. Het was dus tijd voor een nieuwe – en uitgebreidere – uitgave. Speciaal voor deze nieuwe editie...[boek] Is Arno Kantelberg de Man op z’n allerbest?