Voelt de Range Rover Evoque zich echt overal thuis? | Autotest

In 2010 was de Range Rover Evoque revolutionair. De eerste ‘kleinere’ SUV die eruit zag als een concept car. Hiermee werd Land Rover de grondlegger van het luxe, compacte SUV-segment. Moeilijk voor te stellen als je op dit moment ziet hoeveel kleinere SUV’s op de markt te krijgen zijn. De Evoque won meer dan 225 internationale prijzen en werd meer dan 775.000 keer verkocht.

Land Rover beschrijft de nieuwe Range Rover Evoque zelf als ideaal voor zowel urban als outdoor omgevingen. Om dit te kunnen bevestigen gaf ik de Evoque twee weken de ruimte in het ruigste gedeelte van zijn oorspronkelijke habitat, Schotland, tijdens een ultra-lange proefrit. Waarbij wij stedelijke omgevingen verkenden, maar ook off-road de startpunten van onze hiking spots bezochten; de auto zo ver mogelijk mee het terrein in om van daaruit de hikes te starten. 

Fabrikant:Land Rover
Merk:Range Rover Evoque
Model:D240 AWD S Automaat
Brandstof:Diesel

Inhoud

Design & Techniek

De nieuwe Range Rover Evoque heeft natuurlijk een flinke gelijkenis met de vorige, maar je merkt snel dat dit een heel andere auto is zodra je er mee rijdt. De nieuwe Evoque is voorzien van MHEV, wat staat voor Mild Hybrid Electric Vehicle. Kort gezegd een accu en een dynamo voor het terugwinnen van energie die anders verloren gaat tijdens het uitrollen en afremmen van de auto. Die energie kan worden gebruikt bij het accelereren. Daardoor worden het verbruik en de CO2-uitstoot verminderd, terwijl de acceleratie soepeler verloopt.

Aandacht voor duurzaamheid

Land Rover focust zich volledig op het klimaatneutraal produceren van auto’s en heeft sinds 2007 de CO2-uitstoot per gebouwde auto met 38% verminderd. In elke nieuwe Range Rover Evoque wordt meer dan 33 kilogram gerecycled materiaal verwerkt om de impact op het milieu te verkleinen.

Exterieur

De Range Rover Evoque oogt als het kleine broertje van de Velar. Dat heeft vooral te maken met de smalle strakke koplampen en achterlichten, verzonken deurklinken en de zwarte strook die de achterlichten verbindt. 

Het kenmerkende coupé-achtige design van de originele Range Rover Evoque is onaangeroerd gebleven, al is het gedistingeerder geworden. Ook is de aflopende daklijn en oplopende schouderlijn – die kenmerkend zijn voor de Range Rover-familie – behouden. Ik vind vooral de verhoudingen van de Evoque aanzienlijk verbeterd. De ‘schouders’ en wielkasten, in combinatie met 20 inch wielen maken het nu echt een vloeiend design.

De strakke koplampen en achterlichten zorgen voor een goede smoel en kont (lees: voor- en achterzijde) van de Evoque. De door mij bereden uitvoering was uitgerust met het optionele vast glazen panoramische dak met elektrisch bedienbare zonwering, in combinatie met de Kaikoura Stone lakkleur, Black Exterior Pack, 20” LM velgen in Gloss Matrix LED koplampen.

De nieuwe Range Rover Evoque heeft All-Wheel Drive, samen met de tweede generatie Active Driveline. Driveline Disconnect ontkoppelt de vierwielaandrijving om brandstof te sparen. Terrain Response 2 is voor het eerst beschikbaar op de Range Rover Evoque. Wat is het? Terrain Response 2 detecteert automatisch de ondergrond en past de onderstel afstemming aan. De Range Rover Evoque kan nu 600 millimeter diep water doorkruisen (voorheen 500 millimeter).

Interieur

Zoals de Britten dat kunnen, comfortabele luxe. Een mooie combinatie van basics en high tech. De gebruikte materialen stralen klasse uit. Een aardig detail is dat kopers kunnen kiezen voor bekleding gemixt met materiaal van de Eucalyptus, een veel voorkomende boomsoort. Niet alleen duurzaam, het voelt ook gewoon lekker aan.

Een 20 millimeter langere wielbasis zorgt voor extra beenruimte achterin en meer opbergmogelijkheden in het interieur. Het grotere handschoenenvak en de centrale opbergruimte bieden nu makkelijk plaats aan tablets, handtassen en flessen. De bagageruimte is 10 procent groter en breder dan voorheen (591 liter). 

Een opgevouwen canvas tent voor 4 personen of een set golfclubs past nu met gemak. Met de achterbank in drie delen neergeklapt, neemt de bagageruimte toe tot 1.383 liter.

Omdat wij veel ‘gear’ bij ons hadden hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat de achterbank in drie delen neer te klappen is. Eénderde van de bank hebben wij neergeklapt, waarbij er toch meer dan genoeg ruimte overblijft op de achterbank voor een derde passagier.

Bediening & (functionele) Gadgets

Het interieur en dashboard is strak en functioneel. Uitgerust met een touchscreens en digitaal dashboard. Het infotainment scherm is even wennen maar goed intuitief opgezet en werkt goed. Vanaf het SE-niveau krijg je het JLR Touch Pro Duo-systeem, met twee centrale schermen boven elkaar. In ons S uitvoering is het Touch Pro Duo-systeem als extra optie gekozen.

Het onderste dient normaliter voor de klimaatcontrole. Veeg over het scherm en je komt bij de rij-instellingen – de Comfort-, Eco- en Sport-modi en Terrain Response. Twee draai- en drukknoppen bevinden zich naast het scherm; die werken lekkerder dan de virtuele touchscreen-­knoppen. Apple CarPlay en Android Auto zijn nu ook goed in het systeem geïntegreerd. Je kunt door de muziek op je telefoon swipen op het onderste scherm zodat je het bovenste kunt blijven gebruiken voor de navigatie.

Ground View-system

Het optionele Ground View-systeem bestaat uit camera’s die ­voor op de auto zijn gemonteerd laten op het scherm zien wat er tussen en voor de voorwielen gebeurt: stel je voor dat de motorkap en -ruimte van glas waren. Ontwikkeld door Land Rover als hulpmiddel om in het terrein rotsen te omzeilen. Op TopGear las ik dé tip voor gebruik in de stad. Ideaal om het Ground View-systeem te gebruiken bij het inparkeren om te voorkomen dat je de velgen beschadigd 😉

Achteruitkijkspiegel

De achteruitkijkspiegel kan ook aan een camera worden gekoppeld en toont een beeld van een camera achter de dakantenne. Omdat de achterruit van de Evoque niet al te groot is, is dit een nuttige feature. Op deze manier kan je voorbij achterpassagiers zien of een koffer die op het dak is gepakt.

Je ogen hebben wel even de tijd nodig te focussen van de weg naar het ‘scherm’ dicht bij je ogen. Dat kan wat vermoeiend zijn, vooral ’s nachts. In een echte spiegel is de brandpuntsafstand hetzelfde als de weg vóór je.  

De Land Rover InControl Remote

De InControl Remote App van Land Rover biedt klanten met iOS– en Android-telefoons de mogelijkheid om op afstand verbinding te maken met de nieuwe Evoque. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld controleren of alle ramen dicht zijn, hoeveel brandstof er in de tank zit, de temperatuur van de airconditioning instellen en de locatie van de auto bekijken. Ik heb de InControl app regelmatig gebruikt. Vooral om de afstanden bij te houden die ik op een dag reed, ook het terugvinden van de auto na een hike.

Range Rover Evoque on/off road rijervaring

Ondanks dat ik maar een paar keer kort in het vorige model Evoque gereden, merkte ik al snel dat deze veel verfijnder is dan het vorige model. Ik reed de ‘test’ met de krachtigste diesel, de D240. Hoewel met een dergelijke AWD (All Wheel Drive) auto voor mij niet belangrijk, toch in 7,7 seconden naar de honderd en een max snelheid van 225 km/u.

De benzinemotoren blijken sneller, maar dat zal te maken hebben met het gewicht. De Evoque D240 weegt zo rond de twee ton. Normaal gesproken voel je ‘massa’ goed in de bochten, maar moet zeggen dat de bolide goed dynamisch te sturen is.

Snelweg

Het eerste stuk snelweg waar ik de Evoque kon ervaren was vanaf Beesd naar Amsterdam. Wat mij meteen opviel was dat ik mij niet meteen bewust was dat ik in een diesel reed. Over het vorige model kwam nogal eens het weggeluid in combinatie met voelen van de dieselmotor ter sprake; zo niet met de nieuwe Evoque. Op de engineeringafdeling is veel werk verzet om de verfijning te verbeteren, en dat is te merken.

Off-road

Ik heb flink wat uren op de snelweg doorgebracht en onder de indruk van de nuancering en verbeterde rijervaring, maarrr… als je een Land Rover onder je kont hebt, ga je off-road. Gedurende mijn tijd ‘onder de wapenen’ heb ik geleerd off-road te rijden. Na mijn studie kocht ik een ex-defensie exemplaar – een Land Rover Defender 110 uit 1984. Helaas niet meer in mijn bezit. Desalniettemin heb ik kunnen kijken of deze gedistingeerde off-roader dezelfde ‘kunstjes’ zou kunnen als mijn Defender destijds.

Je zou denken dat deze compacte Range Rover ogenschijnlijk vooral is ontworpen met asfaltwegen in gedachten. Echter, geconfronteerd met modder, water, steile beklimmingen en afdalingen, leek de Evoque vanuit de bestuurdersstoel het allemaal gemakkelijk aan te kunnen (de nieuwe Evoque heeft 212 mm bodemvrijheid en 600 mm waaddiepte). 

Zoals eerder benoemd is de Evoque voorzien van Terrain Response 2, waarmee je de gewenste offroad-instellingen kunt selecteren, of het wordt automatisch voor je gedaan. Ik heb de originele Evoque getest in serieuze off-road locaties. De mooiste off-road gebieden waren in Rhynie, Craskie, Brora en Rogart. Al is Schotland één groot off-road walhalla. 

Prijs & Model Range

De nieuwe Evoque is er vanaf € 56.700. Daar heb je de het diesel-instapmodel voor, de D150. Met voorwielaandrijving en en een handgeschakelde zesbak. 

Voor een versie met vierwielaandrijving, negentrapsautomaat en milde hybride betaal je € 43.850. De Range Rover Evoque is er in vier uitvoeringen, met ‘S’, ‘SE’ en ‘HSE’ bovenop de basisuitvoering. Op al die uitvoeringen kun je nog kiezen voor het R-Dynamic-pakket, met een sportievere aankleding en meerprijs.

Ten slotte is de Evoque in zijn eerste productiejaar beschikbaar in een exclusieve ‘First Edition’, met ultravolledige uitrusting en dus ook steviger prijskaartje. De First Edition is alleen combineerbaar met de D180 en P250, en kost dan respectievelijk € 68.100 en € 70.600.

Conclusie

Ondanks dat er aan de buitenkant weinig is gewijzigd aan de Range Rover Evoque, is de auto nog steeds herkenbaar als Evoque. Ik vind m erg mooi geworden. Meer verfijning en (styling)details. Daarbij mag je van een Land Rover verwachten dat hij geschikt is voor off-road. En dat maakt de Evoque meer dan waar.

Wel hangt er een aardig prijskaartje aan. De uitvoering – zoals ik die mee had – kost € 90.542,- incl. BPM/BTW, rijklaar maken, recylingbijdrage, leges en kentekenplaten. Das niet niks. Maar voor dat bedrag heb je wel een echte Range Rover die het waard is zich Range Rover te noemen.

Ik ben erg benieuwd naar de plug-in hybride Evoque, die vóór eind dit jaar komt.  

Facts & Figures

De specificaties van de geteste Evoque uitvoering.

Fabrikant:Land Rover
Merk:Range Rover Evoque
Model:D240 S MHEV
Brandstof:Diesel
Exterieur:Kaikoura Stone
Interieur:Ebony Eucalpytus stof en Ultrafabrics met Ebony Ebony interieur
Prijs (incl BTW/BPM):€ 76.350,-
Totaalprijs opties & packs:€ 14.192,-
Totaalprijs accessoires:€ 0
Prijs getest model:€ 90.542,-
Brandstofverbruik:5,9 liter / 100 km

Review overzicht

Design
9
Interieur
8
Exterieur
8
Rijeigenschappen
9
Bediening
8,5

Samenvatting

Ondanks dat er aan de buitenkant weinig is gewijzigd aan de Range Rover Evoque, is de auto nog steeds herkenbaar als Evoque. Ik vind m erg mooi geworden. Meer verfijning en details. Daarbij mag je van een Land Rover verwachten dat hij geschikt is voor off-road. En dat is de Evoque!

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Aston Martin DB12 is een forse evolutie

Met de nieuwe DB12 is Aston Martin klaar voor de toekomst. De auto valt vooral op door het ontbreken van een essentieel onderdeel. Dat...

Mark Zuckerberg heeft de Murph voltooid in een opmerkelijk korte tijd

Wij hoeven je niet te vertellen wie Mark Zuckerberg is. Maar misschien weet je nog niet dat hij onlangs indruk heeft gemaakt op fitnessfanaten...

Howlin’: The sunglasses of choice for both sports and leisure

Sports eyewear brand Vallon has taken a unique approach to its lifestyle sunglasses. Operating under the slogan “Classic style, maximum performance” they have made...
Ondanks dat er aan de buitenkant weinig is gewijzigd aan de Range Rover Evoque, is de auto nog steeds herkenbaar als Evoque. Ik vind m erg mooi geworden. Meer verfijning en details. Daarbij mag je van een Land Rover verwachten dat hij geschikt is voor off-road. En dat is de Evoque!Voelt de Range Rover Evoque zich echt overal thuis? | Autotest