Een unieke, levensreddende Land Rover Discovery is in gebruik genomen door de emergency response-eenheid van het Oostenrijkse Rode Kruis. De speciaal ontwikkelde Discovery biedt overzicht in onoverzichtelijke rampsituaties dankzij de speciale drone die beelden vanuit de lucht kan maken, en maakt onbereikbare plaatsen bereikbaar dankzij zijn ongeëvenaarde terreinvaardigheden. De auto is ingericht als mobiele commandocentrale voor het Oostenrijkse Rode Kruis.

Het voertuig, doorontwikkeld op basis van de oorspronkelijke conceptauto Project Hero, is het resultaat van een achttien maanden durende samenwerking van Land Rover Special Vehicle Operations en het Oostenrijkse Rode Kruis.

De zeer speciale Discovery is voorzien van de modernste communicatiemiddelen en een geavanceerde drone met acht rotors. De drone is uitgerust met een warmtecamera met groot bereik, waarmee mensen vanaf afstanden tot 440 meter zijn te zien en voertuigen vanaf bijna een kilometer.

De cameraman kan de exacte coördinaten van objecten oproepen door die in de live-beelden op de uitschuifbare touchscreen van de computer aan te tikken – essentieel bij het aansturen van reddingsteams.

De Discovery wordt ingezet als mobiel zenuwcentrum voor de coördinatie van de hulpverlening bij rampen door het Rode Kruis. Speciale voorzieningen in de Discovery zijn onder meer de vier radio-antennes, 360o-verlichting en het unieke, in de laadruimte geïntegreerde en in koolstofvezel uitgevoerde commandocentrum. Daarmee zijn de medewerkers van het Rode Kruis in staat de noodhulp te coördineren zodra zij aankomen op de plaats van de ramp, ongeacht of het dag of nacht is.

Met zijn 190 kW (258 pk) sterke 3,0-liter TD6-motor stelt deze Land Rover Discovery de reddingsploegen in staat de plaats van de ramp onder alle omstandigheden snel te bereiken en direct de actuele situatie door te geven om het reddingswerk zo snel mogelijk te laten verlopen en de hulpverlening te coördineren.

Michael van der Sande, Managing Director bij Jaguar Land Rover Special Operations, zegt: “Onze samenwerking met het Rode Kruis gaat niet alleen over auto’s. Onze samenwerking dateert al van 1954 en ons doel is altijd om het Rode Kruis te helpen sneller te kunnen reageren op rampen en de hulpverlening sneller op gang te helpen en mensenlevens te redden. De afgelopen achttien maanden hebben we nauw samengewerkt met het emergency response-team van het Oostenrijkse Rode Kruis. We hebben de technologie en het talent van Land Rover gecombineerd om een unieke oplossing te vinden voor de behoeften van het Rode Kruis in deze regio.”

Dr Jemilah Mahmood, IFRC Under Secretary General for Partnerships said: “We are grateful for Land Rover’s generous support over the past six decades. The Discovery Emergency Response Vehicle is yet another result of our strong global partnership that brings together the best expertise of the Red Cross and Land Rover in one unique vehicle, which will make a difference in rescue operations in the harshest conditions. We are proud to be working with Land Rover to build resilience in communities around the world in the face of natural disasters such as monsoons, flooding and earthquakes.”

Land Rovers hechte band met de IFRC, de internationale federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen begon in 1954 met de donatie van een voertuig dat werd ingezet als mobiele apotheek in de woestijn van Dubai. Sindsdien heeft Land Rover al meer dan 120 voertuigen aan de IFRC gedoneerd. Daarmee heft het de organisatie geholpen om het leven van kwetsbare groepen overal ter wereld te verbeteren.

Partnerschap met Rode Kruis

Het Rode Kruis werkt al meer dan zestig jaar samen met Land Rover, om mensen in crisissituaties overal ter wereld te helpen. Sinds 2013 heeft het partnerschap al meer dan 12,8 miljoen dollar ingezameld voor mensen in nood, om achttien humanitaire projecten te financieren in 25 landen op vier continenten. Land Rover en het Rode Kruis hebben wereldwijd bijna een miljoen mensen geholpen met behulp van reddingsvoertuigen, hulpverlening in het Verenigd Koninkrijk en met projecten in andere landen om gemeenschappen in gebieden met een groot risico op rampen sterk en veerkrachtig te helpen maken.

Het Rode Kruis heeft met Land Rover samengewerkt om het mobiele commandocentrum met drones te ontwikkelen en testen in een humanitaire context. Het nieuwe voertuig, op basis van een Land Rover Discovery, is uitgerust met de nieuwste communicatiemiddelen en een drone voor een veiligere, snellere en efficiëntere hulpverlening in gevaarlijke rampengebieden. Voor de auto – de eerste in zijn soort – is ontwikkeld met de toepassing van de uiteenlopende vaardigheden en technologische en lokale kennis van Land Rover en het Oostenrijkse Rode Kruis. Het mobiele commandocentrum biedt het Rode Kruis belangrijke en waardevolle toegang tot opkomende nieuwe technologie en de mogelijkheid om een innovatief concept en de toepassing van drones te testen op hun design en hun functioneren in een humanitaire context.

Deze diashow vereist JavaScript.

<