De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties | Autotest

Cupra was lang de sportieve divisie van het Spaanse Seat. Tot daar in 2018 een eind aan kwam. Met modellen als de Cupra Leon en de Cupra Ateca sloeg het merk een andere weg in. Deze modellen zijn Seats met een andere badge. Nu is daar sinds 2020 verandering in gekomen. De Cupra Formentor is het eerste model dat geheel als Cupra is opgebouwd.

Ik ben iemand die best zijn kop wel eens boven het maaiveld uitsteekt. Uiteraard wordt mijn hoofd dan afgehakt, maar iets extravagants of anders dan de rest hebben of rijden vind ik wel wat. Wat dat betreft past de Cupra Formentor VZ Copper Edition prima bij mij.

Exterieur en Design

Er staat echt iets anders op de oprit voor een autotest. Vlot en speciaal gelijnd met een dikke neus en veel vouwen in de bumper afgewerkt met honingraatstructuur. Het Cupra logo in brons is even wennen; Maar het straalt kracht en sportiviteit uit.

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

De vouwen beperken zich niet alleen tot de neus van de Formentor. En profil is het een waar lijnen festijn. Er is niet een rechte lijn of paneel te ontdekken. Dat begint al net na de koplamp die optisch door lijkt te lopen en gaat dan via het portier naar het achterspatbord. De onderbroken vouw geeft de auto karakter.

Aan de achterzijde van de wagen doet Cupra mee met de trend van doorlopende achterlichten. Als je de Formentor in het donker ontgrendeld speelt de auto een welkomstgroet af. De lampen vullen zich als het ware op. Ook de instapverlichting in de spiegels is van iets speciaals voorzien. Het Cupra logo wordt op de grond geprojecteerd. Inmiddels gemeengoed bij de premium merken.

Het Cupra logo is voorzien van bronzen accenten. Dat thema wordt door de hele auto voortgezet. De 19 inch velgen zijn ook van brons voorzien. Iets waar ik gedurende de testweek veel opmerkingen over heb gehad. Net als over de hele auto in het algemeen. De Cupra is iets speciaals. Een echte koppendraaier. Dat heeft men bij het Spaanse merk goed voor elkaar.

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

Rijervaring

Een Cupra rij je natuurlijk altijd in Cupra mode. De meest sportieve setting waarin alles op scherp staat. In Cupra mode maakt de wagen ook een artificieel geluid. Deze sound engineering voegt bij de Formentor daadwerkelijk iets toe. Het maakt de beleving compleet.

Prominent op de middentunnel vind je naast het drive by wire versnellingspookje, persoonlijk heb ik liever een automaathendel, de knop om het ESP uit te schakelen. Uiteraard heb ik dit geprobeerd maar meer dan wat extra wielspin kon ik niet ontdekken. In snel genomen bochten combinaties knijpt de elektronica al het vermogen vrij abrupt af. Dat doet afbreuk aan de beleving maar is natuurlijk wel veilig. In snelle bochten voel je de auto veilig over de voorwielen wegglijden. Het is beheersbaar en gecontroleerd. Maar dan moet het wel echt hard gaan.

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

De Formentor ligt tot op hoge snelheid als een blok op de weg. Je voelt je door de hoge zit, lange motorkap met welvingen een tankbestuurder. Dat is niet negatief bedoeld. Het is meer het king of the road gevoel. De 245pk en verslavende sound engineering dagen je continu uit om het gaspedaal in te trappen en jezelf te katapulteren tot hoogst illegale snelheden.

Interieur

Cupra doet erg haar best om de Formentor “premium” te maken. Dat is vooral in het interieur goed gelukt. Ik heb niet eerder in een midi SUV een met leer bekleed dashboard gezien. Het blauwe, met de lakkleur correspondeerde leer is ook nog eens voorzien van bronzen stiksels wat het nog meer een luxe uitstraling geeft. De VZ Copper Edition heeft van heerlijk leren sportstoelen met brede wangen. De zit is voortreffelijk en het is ook op lange ritten goed vertoeven in de Formentor. Daar zorgt het prima audiosysteem met zes speakers wel voor.

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

Het infotainmentsysteem is spaarzaam voorzien van externe bedieningselementen. Zo moet je voor het instellen van de temperatuur en volume met je vingers sliden. Waarom kiest men niet voor een fysieke draaiknop of druktoetsen? Dat is niet alleen handiger maar het leidt ook veel minder af. Om de airco uit te zetten moet je eerst je blik van de weg halen, een menu ingaan en dan kan je de A/C uitzetten. Dat is me te omslachtig. Bovendien heb ik moeten zoeken naar de achteruitverwarming en snelle voorruit ontwaseming. Ik vond ze na een tijdje in de verlichtingsarmatuur links naast het stuur. Een vreemde positief maar niet geheel raar als je Volkswagen-producten vanaf de Golf VIII gewend bent. De Cupra assistent laat zien dat AI in auto’s nog niet het meest sterke hulpmiddel is. Ze bemoeit zich zo af en toe met een gesprek of je muziek.

Techniek

Wil je een auto in Nederland nog een beetje betaalbaar houden dan moet je je aandrijflijn elektrificeren. Daarom is de Cupra Formentor er enkel als 1.4 TSI Plug in Hybrid (PHEV). Dat brengt natuurlijk voordelen op het gebied van het milieu met zich mee. Zo laad je het 12,8 kWh accupakket met 1 fase laadmogelijkheid in 3 uur en 40 minuten vol aan een 3,6 kW wallbox. Aan je eigen stopcontact neemt dit 5 uur in beslag.

Met een vol batterijpakket kan je in het geval van de VZ Copper Edition 54 kilometer WLTP elektrisch rijden. En dat tot een snelheid van 140 kilometer per uur. Zelf haalde ik maximaal 45 kilometer elektrisch bereik. Althans dat is wat de auto aangaf. Houd je je in dan moet dit mogelijk zijn. Maar de VZ Copper Edition nodigt erg uit tot sportiviteit. In de praktijk bleef er ongeveer 30 kilometer over.

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

De Formentor start altijd in e-Mode en regenereert energie in het accupakket terug. One pedal driving is niet mogelijk. Het regenereren wordt sterker als je een rotonde nadert. Iets wat ik nog niet eerder heb gezien. De Cupra Formentor VZ Copper Edition sprint in zeven seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Bij 210 kilometer per uur is de koek op. In Duitsland kwam ik erachter dat de versnelling tot 180 kilometer per uur rap is. Daarna duurt het een tijd voordat je de topsnelheid hebt gehaald.

Prijs en Model Range

Alle Formentors worden op de Nederlandse markt als PHEV geleverd. Tot april 2021 kon je nog kiezen voor een 310pk sterke 2 liter TSI met vierwielaandrijving. Deze is helaas komen te vervallen. De Cupra Formentor is er vanaf 43.905 euro. Je rijdt dan een Business 1.4 e-Hydrid met zestraps DSG met een gecombineerd vermogen van 204pk en 250 nM koppel. Uiteraard zijn er nog andere versies leverbaar. Een stapje hoger op de ladder staat de Adrenaline gevolgd door de Performance. Deze versies zijn voorzien van de 204pk motor. Maar natuurlijk ga je het liefst voor de 245pk variant, gekoppeld aan de DSG-6 met 400nM koppel. Je stapt in de VZ Performance voor 49.905 euro. Ik reed het topmodel; de VZ Copper Edition staat voor 51.905 euro in de showroom. Compleet uitgerust natuurlijk. Alleen de speciale matte metallic lak is een extra die je 2.430 euro lichter maakt.

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

Conclusie

De Cupra Formentor VZ Copper Edition is een uitdagende cross-over met een geheel eigen stijl en uiterlijk. Sportief, avontuurlijk en ook nog eens milieuvriendelijk. De Formentor biedt plaats aan vier volwassenen en bijna al hun bagage. Het accupakket bevindt zich onder de bagagevloer waardoor het kostbare liters opslokt. Desondanks is de Formentor prima geschikt voor een actieve road-trip. De bescheiden elektrische actieradius en dito kleine benzinetank zorgen er wel voor dat je niet in een ruk naar je bestemming kunt rijden. Een verbruik van 1,5 liter per honderd kilometer ga je nooit halen. Hoe goed je ook je best doet.

Facts & Figures testauto

Motor: 1.4 TSI, viercilinder in lijn, 1395cc,

Prestaties:

Max. vermogen: 245pk gecombineerd
Max. koppel: 400nM
Acceleratie: 0-100 in 7 seconden
Topsnelheid: 210 kilometer per uur

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

Aandrijflijn:

Aandrijving: voorwielaandrijving
Koppeling: Dubbele koppeling 
Versnellingsbak: 6-traps DSG 

Remsysteem:

Geventileerde schijven rondom

Autotest: De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties

Gewicht:

Massa rijklaar: 1704 kg
Max. toelaatbaar totaalgewicht: 2120kg

Verbruik en Emissie (WLTP):

Verbruik (gemiddeld): 1,5l/100km
CO2-emissie (gemiddeld): 33 g/km


Review overzicht

Design
9
Interieur
8
Exterieur
9
Rijeigenschappen
7
Bediening
6

Samenvatting

De Cupra Formentor VZ Copper Edition is een uitdagende cross-over met een geheel eigen stijl en uiterlijk. Sportief, avontuurlijk en ook nog eens milieuvriendelijk.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Vlieg jij privé de wereld rond?!

Tijd is geld. Net als een prettige persoonlijke relatie met de mensen waarmee je zakendoet. Een belangrijke deal sluiten via Zoom kan dan ook...

Mazda CX-80: de veiligste grote SUV volgens Euro NCAP

De volledig nieuwe Mazda CX-80 heeft een bijzondere mijlpaal bereikt: hij is door Euro NCAP uitgeroepen tot de beste grote SUV in zijn klasse....

Dents ‘Daniel’-handschoenen van James Bond | Review

James Bond is een typische Britse gentleman, Hij kleed zich altijd berispelijk, heeft een goede smaak en is gek op mooie vrouwen en stopreagens....
De Cupra Formentor VZ Copper Edition is een uitdagende cross-over met een geheel eigen stijl en uiterlijk. Sportief, avontuurlijk en ook nog eens milieuvriendelijk. De Cupra Formentor is een sportieve cross-over met milieuvriendelijke aspiraties | Autotest