De (00)7 mooiste James Bond locaties voor deze winter

Van de 25e James Bond film – No Time To Die – weten wij in ieder geval dat er is gefilmd in het besneeuwde Noorse Hakadal. James Bond heeft de afgelopen jaren al heel wat besneeuwde locaties gezien. En dat waren niet de saaiste gebieden. Wilde achtervolgingen door de diepe sneeuw en spectaculaire stunts op ski’s, sneeuwscooters en vliegtuigen. De unieke uitzichten van de imposante Alpen in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland vormen het ideale decor voor spectaculaire actiescènes. Wij zetten de beste voor je op een rij:

  1. Mürren – Zwitserland
  2. Sölden – Oostenrijk
  3. Jökulsárlón – IJsland
  4. Weissensee – Oostenrijk
  5. Chamonix – Frankrijk
  6. Cortina d’Ampezzo – Italië
  7. Sankt Moritz & Pontresina – Zwitserland

MÜRREN – ZWITSERLAND

james bond winter
fotocredit: Swiss Railways

On her Majesty’s Secret Service

Hoog boven het Zwitserse dorp Mürren, om precies te zijn op 2970 meter, vind je het draaiende restaurant Piz Gloria. Het prijkt op de top van de Schilthorn, tevens het hoogste punt van het gelijknamige skigebied. Bond-liefhebbers zullen het karakteristieke restaurant gelijk herkennen. Dit was de hide-out van Ernst Blofeld kale kattenliefhebber, überslechterik en 007’s aartsvijand. In zijn adelaarsnest woonde hij met een dozijn bloedmooie dames en aasde hij op niets minder dan wereldheerschappij. Natuurlijk weet Bond dat net te voorkomen, maar daar gaat wel nog een sublieme ski achtervolging (in het donker) op de kilometerslange spectaculaire pistes van de Schilthorn aan vooraf.
Bekijk hier de scène

Deze bond-locatie zelf ervaren?

Tegenwoordig kun je Bond niet missen bij Piz Gloria. Rond het restaurant voert een 007 Walk of Fame langs informatieborden over de film, je kunt aanschuiven voor een James Bond Breakfast (zonder wodka Martini, bubbels worden wel geschonken) en er is een kleine 007-tentoonstelling. Sowieso mag je deze bergtop niet missen: hier heb je een van de mooiste uitzichten van de Alpen. Op heldere dagen van Vogezen tot Zwarte Woud. Ook Mürren zelf is zeer de moeite waard. Een charmant autovrij dorp, alleen bereikbaar per trein of skilift.

SÖLDEN – OOSTENRIJK

james bond winter

Spectre

In 2015 streek een 500-koppige filmcrew neer in het Oostenrijkse skioord Sölden. Om te filmen voor Spectre, de nieuwste blockbuster in de Bond-reeks. Deze keer werd niet gekozen voor actie op de piste, wél achtervolgde Bond (Daniel Craig) drie auto’s over een kronkelende bergpas. Dat deed hij natuurlijk niet gewoon met een auto, maar een vliegtuig. Ook was er een bijrol weggelegd voor het piste restaurant IceQ: een futuristische kubus met grote glaspartijen aan alle kanten. In de film deed het gebouw dienst als kliniek voor gekwelde rijken.
Bekijk hier de scène

Deze bond-locatie zelf ervaren?

Het gletsjer skigebied Sölden behoort letterlijk en figuurlijk tot de top van de wereld, met 144 km piste tot 3340 meter. Boek zeker ook een tafel in restaurant IceQ voor het ultieme Bond-gevoel. Daar kom je met de 3S-gondelbaan. Deze hightech lift zie je ook in de film: ‘M’ neemt deze lift terug naar het dal. Slapen doe je in Das Central Hotel: het sjiekste hotel van het dorp, waar dezelfde ‘M’ verbleef in de film, in de (overigens niet-bestaande) kamer nummer 12.

JÖKULSÁRLÓN – IJSLAND

A View to a Kill & Die Another Day

Het IJslandse gletsjermeer Jökulsárlón komt twee keer voor in Bond-films. In Die Another Day (2002) was het de locatie van het wat overdreven ijspaleis van de schatrijke schurk Gustav Graves. De meest gedenkwaardige scène zit in A View to A Kill (1985). Daarin wordt de in een spierwit skipak gestoken Bond achterna gezeten door de Russen (de scène zou zich in Siberië afspelen). Door zijn gebruikelijke mix van lists, behendigheid en geluk weet 007 ternauwernood uit hun handen te blijven. Daarbij vindt hij en passant het snowboarden uit door op de afgebroken ski van een geëxplodeerde sneeuwscooter verder te boarden. De actiescènes werden overigens niet opgenomen in IJsland, maar op de Diavolezza-gletsjer boven het Zwitserse Sankt Moritz.
Bekijk hier de scène

Deze bond-locatie zelf ervaren?

Jökulsárlón is een magische plek. Een verstild meer aan de voet van een reusachtige gletsjer. Waarin ijsbergen dobberen en zeehonden rondzwemmen. In de winter is het meer grotendeels dichtgevroren, daarom is de late lente tot vroege herfst de mooiste bezoekperiode. Overigens wordt er niet geskied op of rond Jökulsárlón.

WEISSENSEE – OOSTENRIJK

fotocredit: 007.com

The Living Daylights

In The Living Daylights kreeg Bond (Timothy Dalton) het aan de stok met de Slowaakse grenspolitie. In werkelijkheid is de grensstreek tussen Oostenrijk en Slowakije vrijwel plat, vandaar dat de opnames plaatsvonden in een gebied dat wat meer landschappelijk geweld te bieden heeft: de Weissensee en omgeving. Op en rond het dichtgevroren meer zitten politieauto’s, tanks en grensbeambten te ski Bond (in Aston Martin Volante) en zijn partner-in-crime op de hielen. Door slim gebruik te maken van de omgeving zijn zij de voltallige Slowaakse grensbrigade te slim af. In deze film niet op ski’s, maar ze glijden wel het veilige Oostenrijk binnen op de koffer van een cello.
Bekijk hier de scène

Deze bond-locatie zelf ervaren?

De Weissensee in Karinthië is vooral bekend onder schaatsers. Elk jaar rijden vooral Nederlanders hier de ‘alternatieve Elfstedentocht’. Rond het pittoreske meer vind je ook een handvol pistes, een flink aantal langlaufloipes en charmante dorpen als Neusach en Techendorf.

CHAMONIX – FRANKRIJK

wintersport james bond

The World Is Not Enough

Het Franse Chamonix is het walhalla voor freeriders. Per lift kun je omhoog naar de 3800 meter hoge rotspunt Aiguille du Midi en dan omlaag over de 22 kilometer lange afdaling door de Vallée Blanche. Geheel off-piste en ongeprepareerd, dat alles onder de goedkeurende blik van de Mont Blanc. Ook Bond gleed over de legendarische off-piste afdaling, met dit verschil dat hij uit een helikopter sprong en vervolgens achterna werd gezeten door paragliders met machinegeweren en handgranaten (deze scene zou zich afspelen in Azerbeidzjan). Niet geheel verrassend weet hij zijn belagers één voor één af te schudden, bijvoorbeeld door een skistok dwars tussen twee bomen te steken. Misschien niet de spannendste 007-skiscène, maar voor de beelden van dit buitenaardse landschap alleen al zou je gelijk een skitrip naar Chamonix boeken.
Bekijk hier de scène

Deze bond-locatie zelf ervaren?

Feit is dat iedere fanatieke wintersporter Chamonix ooit zou moeten bezoeken. Je vindt er meerdere skigebieden met overwegend steile, uitdagende pistes. Natuurlijk is ook de Bond-afdeling Vallée Blanche een must. Doe dat we! al!een met voldoende off-piste ervaring en vooral met gids: er zijn hier al te veel skiers verdwenen in gletsjerspleten of onder lawines.

CORTINA D’AMPEZZO – ITALIË

For Your Eyes Only

De beste sneeuw scène uit alle James Bond-films zit in For Your Eyes Only (1981). Met de onkreukbare Roger Moore als briljante Bond. Alle ingrediënten voor een geslaagde achtervolging zijn aanwezig. Bond springt van een schans, skiet een complete skiklas omver, flitst door een bobsleebaan, beukt dwars door een boerenschuur en hij glijdt zelfs over de tafels van een piste restaurant, dwars tussen de verbaasde gasten door. Al die tijd wordt hij achterna gezeten door kwaadaardige mannen op motoren. Helaas bleef al die grandioze actie niet zonder consequenties: bij de opnamen in de bobsleebaan kwam een stuntman om het !even.
Bekijk hier de scène 

Deze bond-locatie zelf ervaren?

Niet vreemd dat er werd gekozen voor Cortina d’Ampezzo. Want de bijzonder ruige pieken rond dit chique skidorp ogen als een filmstudio van moeder natuur. Hier moet je erg je best doen om géén mooie opnames te maken. Wil je het in stijl doen, kies dan voor een verblijf in het Miramonti Majestic Grand Hotel. Hier verbleef Bond/Roger Moore zowel in de film als tijdens de opnames.

SANKT MORITZ & PONTRESINA – ZWITSERLAND

james bond wintersport sankt moritz

The Spy Who Loved Me

Een vrijage in een berghut met (weer eens) een blonde dame wordt ruw verstoord door een boodschap van het hoofdkwartier: “007, meld je direct!”. Gelijk trekt hij er op uit in een kanariegeel skipak. Wellicht iets té opvallend, want Bond heeft de hut amper verlaten of hij wordt al achtervolgd door zwaarbewapende mannen. Daarop volgen enkele van de fraaiste ski scenes uit de Bond-films, gefilmd op de grillige gletsjers boven de Zwitserse dorpen Sankt Moritz en Pontresina. Door te stuiven over poedervlakten, springen van ijskliffen, glijden door gletsjerspleten en kogels te ontwijken probeert Bond zijn belagers af te schudden. Dat lukt niet zo goed, tot dat duidelijk wordt waarom hij een rugzak draagt. Waarom? Welnu dat verklappen we hier niet, behalve dat deze spectaculaire ontknoping werd gefilmd op Baffin Island, Canada.
Bekijk hier de scène

Deze bond-locatie zelf ervaren?

In de film skiet Bond niet in Zwitserland, maar ‘ergens in Oostenrijk’. Waarom de filmmakers kozen voor een andere locatie is een raadsel, want juist Sankt Moritz – met haar polowedstrijden in de sneeuw, keur aan vijfsterrenhotels en champagnebars – is de ideale Bond-locatie. Het skigebied van Sankt Moritz mag er ook zijn: met meer dan 300 km piste tot 3330 meter hoogte.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De wereld van high-end outdoor gear

De wereld van high-end outdoor gear, waar de grens tussen noodzaak en extravagante luxe sneller vervaagt dan een bergbeekje in de zomerhitte. Voor de...

Boost je mentale fitheid met de Relaxator Breath Trainer

We weten allemaal hoe belangrijk ademhalen is tijdens het trainen. Het is de zuurstof die je spieren voedt, je energie geeft en je uithoudingsvermogen...

Defender Rally Series 2024 grootste en meest competitieve tot nu toe

Defender is helemaal klaar voor een gloednieuw seizoen van de Defender Rally Series - en dit keer belooft het de grootste en meest uitdagende line-up van deelnemers ooit te zijn.