Tunnel Pass: met 245 km/u vliegen door een tunnel

Net na zonsopgang op zaterdag 4 september 2021 schreef professionele race- en stuntpiloot Dario Costa uit Italië een nieuw hoofdstuk in de luchtvaartgeschiedenis terwijl hij een racevliegtuig door de nauwe grenzen van twee afgesloten autotunnels net buiten Istanbul vloog. 

In het bijna donker en nauw omringd door de betonnen boog van de muren, voerde Costa een lastige start uit in de eerste tunnel, flitste door een opening in de open lucht en vervolgde zijn vlucht van 245 km per uur door de tweede tunnel, op minder dan 1 meter van het asfalt . 

Alles wat je moet weten over Tunnel Pass

Dario Costa, 41, won de hoogste categorie van het Italiaanse Aerobatic Championship en werd de eerste Italiaanse piloot die meedeed en een race won in de Red Bull Air Race Challenger Class. Met meer dan twee decennia vliegervaring en talloze luchtvaartprestaties op zijn naam, heeft hij meer dan 60 vliegtuigmodellen gevlogen en meer dan 5.000 uur in de lucht gelogd – meer dan de helft in high-performance aerobatics.

Tunnel Pass: met 245 km/u vliegen door een tunnel

Tunnel Pass was verreweg de meest veeleisende en complexe onderneming van Costa tot nu toe, waarvoor een team van 40 mensen, speciaal ontwikkelde trainingstechnologie en meer dan een jaar voorbereiding nodig waren. Gedurende het hele project was het project gehuld in geheimhouding om variabelen en afleiding te beperken, zodat volledige focus mogelijk was voor een succesvolle vlucht die 12 maanden geleden niet meer was dan een eenvoudig idee op papier.

De Çatalca-tunnels

De dubbele Çatalca-tunnels, gelegen buiten Istanbul aan de Northern Marmara Highway en voor het eerst in gebruik genomen in maart 2020, zijn ultramodern; maar zijn ontworpen voor autoverkeer, niet voor de vlucht van een vliegtuig.

Aan het stuur van zijn speciaal aangepaste Zivko Edge 540-racevliegtuig vertrok Costa om 06:43 uur CEST in de eerste tunnel, waarbij het vroege uur de zon achter de piloot zette en optimale omgevingsomstandigheden bood. De beperkte luchtvrijheid betekende dat hij het vliegtuig op een gemiddelde vliegbaan tussen 70 cm en 1 m boven het asfalt moest houden, terwijl hij ook een kleine afstand van ongeveer 3,5 m moest houden tussen elke vleugeltip en de meedogenloze tunnelwanden. Het traject werd gecompliceerd door veranderingen in de helling en vorm van de tunnel.

Van het opstijgen tot het verlaten van de tweede tunnel duurde de vlucht 43,44 seconden, over een afstand van 2.260 m / 2.26 km en een topsnelheid van 245 km/u.

Tunnel Pass: met 245 km/u vliegen door een tunnel

Veranderingen in de luchtstroom, gecombineerd met de zeer gevoelige besturing van het vliegtuig, vereisten een reactietijd van de piloot van minder dan 250 milliseconden en fijne handbewegingen van slechts millimeters tijdens de vlucht. Een van de meest kritieke momenten vond plaats bij de opening van 360 meter tussen de tunnels, waardoor het racevliegtuig werd blootgesteld aan zijwind terwijl Costa zich voorbereidde om het door de lage, smalle opening van de tweede tunnel te leiden.

Guinness World Record

De prestatie zorgde voor een nieuw Guinness World Record: langste tunnel doorgevlogen met een vliegtuig (1610 m). Vier andere opmerkelijke records waren: eerste vliegtuigvlucht door een tunnel, langste vlucht onder een vast obstakel (1610 m), eerste vliegtuigvlucht door twee tunnels, eerste vliegtuigstart uit een tunnel.

Costa werd begeleid door de Hongaarse aerobatic en racepiloot Péter Besenyei, 65, een luchtvaartlegende die bekend staat om zijn rol in de ontwikkeling van en deelname aan de Red Bull Air Race. Besenyei staat ook bekend om zijn prestaties als ondersteboven vliegen onder de Kettingbrug in Boedapest.

Tunnel Pass: met 245 km/u vliegen door een tunnel

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Offroad door de Ardennen: Een weekend vol modder, comfort en culinaire hoogstandjes

De Ardennen hebben iets magisch in de herfst. Terwijl de ochtendmist langzaam optrekt boven de dichtbeboste heuvels, onthult zich een explosie van warme herfstkleuren....

De G1 Digital Glasses – waar mode en technologie samenkomen

Er is een nieuwe trend in de wereld van mode en technologie: AI-gedreven brillen die niet alleen stijlvol zijn, maar ook functioneel. Even Realities,...

Rijden in het maanlandschap van Lanzarote per Lexus NX Overtrail

It’s a small step for man, but a giant leap for mankind… Het is deze wereldberoemde uitspraak van NASA-astronaut Neil Armstong, die me te...