Waar je op moet letten bij het kopen van een afkortzaag

Veel huiseigenaren stellen door de coronacrisis grote aanpassingen in huis vaker uit, zoals verbouwen en verduurzamen. Andere klussen worden massaal opgepakt, vooral buitenshuis. Ben je opzoek naar een afkortzaag? Lees dan eerst dit artikel voor dat je een afkortzaag koopt. 

Een afkortzaag, ook wel radiaal afkortzaag of verstekzaag genoemd, is een machinale zaag met een cirkelvormig, roterend zaagblad. Een afkortzaag is ideaal voor het op maat zagen van diverse materialen zoals metaal, hout en kunststof. Let wel op, want je kunt er echter geen staal mee zagen. 

Let op de diameter van het zaagblad!

Voordat je de stekker in het stopcontact steekt, is het belangrijk nog even stil te staan bij het zaagblad dat je gebruikt. De diameter geeft aan wat de breedte is van een cirkelzaagblad. Door het weten van de diameter kun je kijken of deze geschikt is voor een zaagmachine. De diameter van het zaagblad is puur afhankelijk van het object dat je wilt verzagen. Er is geen vaste diameter die je hiervoor kunt aanhouden, een zaagmachine heeft alleen een maximum diameter.

Want het materiaal, de hoeveelheid tanden of de dikte van het zaagblad hebben veel effect op het eindresultaat. Je wilt geen gerafelde planken gebruiken voor een vlonder of schutting, maar je wilt ook niet te lang bezig zijn met het snel op maat zagen van materiaal dat niet mooi maar functioneel moet zijn. Waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste zaagblad is. Elk type materiaal heeft een andere structuur die vraagt om een ‘eigen’ zaagblad op het gebied van hardheid, het aantal tanden of de dikte. 

Je kunt je voorstellen dat je voor het doorzagen van massief hardhout een harder en kwalitatief beter zaagblad nodig hebt, dan wanneer je alleen met spaanplaat aan de slag gaat. Voor hardere materialen heb je een zaagblad met minder tanden nodig dan voor zachte materialen. Ben je van plan om zowel aluminium, laminaat, plastic en bijvoorbeeld kunststof op maat te zagen en wil je daar niet allemaal verschillende zaagbladen voor in huis halen? Dan is een universeel zaagblad een slimme keuze.
 

Verstek mogelijkheden

Een verstekzaag gebruik je om te zagen onder een hoek, wat dikwijls een mooie oplossing is. Een typische toepassing waarbij je een verstekzaag gebruikt, is het plaatsen van plinten of een plafondlijst. Daarnaast zijn er verschillende materialen om in verstek te zagen.

Verstekbak

Wie met een beperkt budget wil klussen, kiest best voor een verstekbak apart. Deze bestaat meestal uit kunststof.
– In de bak zijn zaagsnedes voorzien waarmee je hoeken van 22,5° , 45° of 90° kan zagen. Gebruik een kapzaag met fijne zaagtanden en een breed blad.

  1. Veelal gebruikt voor het zagen van onder meer schilderijlijsten door de beperkte bakbreedte.
  2. Let bij veelvuldig gebruik erop dat de zaagsnedes niet te fel ‘uithollen’ waardoor ze onnauwkeurig worden.

Verstekzaag bevestigd aan geleider

De zaag zelf is bevestigd aan een geleider. Op die manier kan de hoek tussen de zaag en het te zagen voorwerp nauwkeurig ingesteld worden op de meest gangbare hoeken, zoals 22,5°, 30°, 45°, 60° en 90°.

Het zaagblad kan je eenvoudig vervangen.

Elektrische verstekcirkelzaag

Voor de wat meer professionelere klusser. Veruit de handigste en snelste manier om in verstek te zagen. Bij een verstekcirkelzaag ben je minder gebonden aan de breedte van de plank. Heel brede planken passen immers niet in een verstekbak. Werk veilig, want een ongeluk is snel gebeurd. Controleer of het zaagblad stevig vast zit, hou je handen uit de buurt van het zaagblad… Sommige types zijn uitgerust met een laser waardoor je heel nauwkeurig kan werken. Een andere optie is onder meer stofafzuiging. Meestal zijn deze verstekzagen wel traploos instelbaar.

Op de website van Mastertools vind je een uitgebreid assortiment van afkortzagen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

The Toughest Forces on Earth; een kijkje in ’s werelds meest exclusieve militaire eenheden

De nieuwe Netflix-docuserie "The Toughest Forces on Earth" biedt een kijkje in een aantal van 's werelds meest exclusieve en mysterieuze militaire eenheden.

De langverwachte Sonos Ace koptelefoon is er

Na jaren van speculatie en verwachtingen heeft Sonos eindelijk zijn eerste koptelefoon onthuld: de Sonos Ace.

De duurzame wereld van Fjällräven: stijlvol en functioneel!

Fjällräven is niet alleen een stijlicoon, maar ook een merk dat zich onderscheidt door duurzaamheid en praktische functionaliteit. Met hun 'We Are Fjällräven' campagne...