Voor duurzaam comfort en 100% Made in Europe moet je echt bij Hanwag zijn

Voor de sportieve doelgroep heeft Hanwag twee nieuwe ‘Hike Light’ modellen genaamd ‘Coastridge Low’ en ‘Coastrock Low’ uitgebracht. Deze modellen zijn stoer, licht en multifunctioneel en geschikt voor eenvoudig terrein en verharde paden. Hanwag heeft als schoenenfabrikant een sterke focus op duurzaamheid en transparantie, waarin ze benadrukken dat hun schoenen volledig in Europa worden gemaakt en ethiek rond arbeidsnormen hoog in het vaandel staat. Dit wordt onderstreept door hun belofte van ‘100% Made in Europe’.

Hanwag heeft zijn belangrijkste fabriek gevestigd in Vierkirchen, Duitsland. Daarnaast beschikt het over een eigen productie-eenheid in Hongarije en werkt het al geruime tijd samen met partnerbedrijven in Kroatië, Roemenië en Servië. Aangezien alle productie plaatsvindt binnen Europa, is de kwaliteit, betrouwbaarheid en afwerking van de schoenen van hoog niveau en kan deze aan de klant worden verzekerd.

Direct Injection Technology

Bij de ‘Hike Light’ modellen maakt Hanwag gebruik van de Direct Injection Technology. Deze technologie zorgt voor een hoogwaardige verbinding tussen zool en schacht. Hierbij wordt zacht zoolmateriaal rechtstreeks geïnjecteerd en verbonden met het bovenwerk. De Coastridge Low en Coastrock Low modellen zijn voorzien van deze ‘Hike Light’ zool die een uitstekende demping hebben en comfortabel zijn. Geschikt voor dagwandelingen, maar ook voor dagelijks gebruik.

Wat is de filosofie achter 100% Made in Europe?

In sommige landen, zoals de VS, moet op producten het land van herkomst worden vermeld. In de Europese Unie is dat niet verplicht. Hanwag vermeldt echter wel het land waar zijn schoenen worden geproduceerd, bijvoorbeeld door de vermelding ‘Made in Croatia’. De meeste producten zijn samengesteld uit tal van onderdelen en voorproducten uit verschillende landen. Dus als het gaat om het vermelden van het land van herkomst op een product, welk land in de productieketen moet dan genoemd worden?

Voor duurzaam comfort en 100% Made in Europe moet je echt bij Hanwag zijn

Theoretisch zou een fabrikant bijvoorbeeld leren bovenwerken in Azië kunnen laten naaien, deze in Duitsland op de zolen monteren en er ‘Made in Germany’ opschrijven. De Hanwag belofte is echter: Hanwag schoenen worden voor 100% vervaardigd in Europese landen. En de meeste materialen en onderdelen komen ook uit Europa. Een van de weinige uitzonderingen is yakleer, dat uit Mongolië komt. Maar zelfs yakleer wordt in Duitsland bewerkt en verfijnd voordat in er de fabrieken in Hongarije en Kroatië schoenen van worden gemaakt.

Coastridge Low ES

De Coastridge Low ES is een sportieve schoen die geschikt is voor vlak terrein en verharde paden. Deze multifunctionele schoen is licht in gewicht en heeft een brug in de slijtzool, waardoor hij goede stabiliteit biedt aan de hiel en midvoet en soepel afwikkelt. Het model is beschikbaar in zowel dames- als herenuitvoering.

Coastrock Low  ES

De Coastrock Low ES is een stijlvolle schoen die geschikt is voor ontspanning en dagelijks gebruik. De vetersluiting zorgt ervoor dat de schoen goed past bij de tenen. Het model is lichtgewicht en heeft een laag uitgesneden ontwerp met een stevig bovenwerk van Perwanger leer. De schoen is voorzien van een waterdicht en milieuvriendelijk EcoShell-membraan van Hanwag. Deze stoere stappers zijn beschikbaar in zowel heren- als damesmaten.

Wat is de impact van ‘100% Made in Europe’ voor het gebruik van materiaal?

Dat Hanwag nog steeds uitsluitend in Europa produceert heeft vooral kwalitatieve en ecologische redenen. De belangrijkste voordelen zijn de aspecten kwaliteit, betrouwbaarheid en betere planning. In Europa is goed opgeleid personeel met ervaring in het schoenmakersambacht beschikbaar. Deze mensen zijn de grootste troef van Hanwag.

Voor duurzaam comfort en 100% Made in Europe moet je echt bij Hanwag zijn

Al tientallen jaren werkt Hanwag samen met onder andere Hongarije en Kroatië. Ook het thema duurzaamheid speelde een rol bij de beslissing om in Europa te blijven toen andere merken hun productie naar Azië verplaatsten. Het zijn vooral de korte transportafstanden waarmee klimaatschadelijke emissies kunnen worden bespaard. De materialen komen ook bijna allemaal uit Europa. Van het leer tot de zolen tot kleine onderdelen zoals de veters. Uiteindelijk heeft dit dezelfde voordelen als in de productie: kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Hoe gaat het productieproces in zijn werk?

Een wandelschoen heeft een complexe constructie waarin tot 180 afzonderlijke delen worden verwerkt. In tientallen productiestappen wordt uit leer, draden en zool een schoen gecreëerd die zijn drager jarenlang zal vergezellen op wandel-en trekkingtochten.

Voor duurzaam comfort en 100% Made in Europe moet je echt bij Hanwag zijn

Op de stikafdeling in Kroatië wordt het bovenwerk voor bijna alle Hanwag modellen samengesteld. Voor bijvoorbeeld een Hanwag Makra Trek zijn er alleen in de stikafdeling al ongeveer 60 handelingen nodig. Dan volgen er nog eens 40 voor de montage van het bovenwerk op het onderwerk. Hier werken voornamelijk mannen die met behulp van grote machines de schacht van de schoen van een zool voorzien. Bij de overgrote meerderheid van de Hanwag-modellen wordt dit gedaan volgens de zogenaamde gecementeerde constructie techniek.

Wat zijn de voordelen van productie in Europa?

We hebben ze al genoemd, maar hier vind je de voordelen van Europese productie nog even op een rij:

  • Duurzaamheid: korte transportroutes verminderen de CO2-uitstoot
  • Beschikbaarheid: betrouwbare en altijd transparante bevoorradingsketen
  • Arbeidsomstandigheden: sociaal en eerlijk. Decennialange relaties met zowel werknemers als partnerbedrijven
  • Materiaal: Europese leveranciers maken gecontroleerde en hoge kwaliteit mogelijk

Over Hanwag

Hanwag werd in 1921 opgericht en produceert sindsdien in Vierkirchen, bij München, hoogwaardige berg- en wandelschoenen. Met een sterke focus op de perfecte pasvorm en robuustheid worden alle producten gemaakt met de beste materialen in Europa. De hele collectie van Hanwag vind je hier.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Aston Martin DB12 is een forse evolutie

Met de nieuwe DB12 is Aston Martin klaar voor de toekomst. De auto valt vooral op door het ontbreken van een essentieel onderdeel. Dat...

Mark Zuckerberg heeft de Murph voltooid in een opmerkelijk korte tijd

Wij hoeven je niet te vertellen wie Mark Zuckerberg is. Maar misschien weet je nog niet dat hij onlangs indruk heeft gemaakt op fitnessfanaten...

Howlin’: The sunglasses of choice for both sports and leisure

Sports eyewear brand Vallon has taken a unique approach to its lifestyle sunglasses. Operating under the slogan “Classic style, maximum performance” they have made...