Een luxe ballonvaart naar de rand van de ruimte

SpaceX, Virgin Galactic en Blue Origin zijn bezig met commerciële ruimtevaart tripjes voor de welvarende consument. Soms neemt NASA ook iemand mee aan boord van het Internationale Ruimte Station ISS. Je betaald forse bedragen voor een aantal minuten gewichtloosheid. Deze vier ondernemingen kiezen voor reizen per raket. Maar kan dat niet wat makkelijker?

Dan komt het Amerikaanse Space Perspective in beeld. Ze kiezen niet voor een peperdure vlucht per raket maar voor een ballon. Space Perspective heeft tientallen jaren ervaring met het sturen van ballonnen naar de ruimte. Maar een project met betalende consumenten is nieuw voor ze. De ballon zorgt voor een rustige ervaring waarbij het SpaceShip Neptune je een unieke ervaring in de ruimte geeft. Uiteraard is schip van alle gemakken voorzien.

Een luxe ballonvaart naar de rand van de ruimte

De vlucht

Flink wat trainingen voor je lancering en een state of the art ruimtepak heb je voor een vlucht met het SpaceShip Neptune niet nodig. De grote SpaceBalloon vol met groene waterstof brengt je met een gangetje van net geen twintig kilometer per uur naar een maximale hoogte van 30 kilometer. Hier zie je een duidelijk verschil met de raketten van SpaceX, Virgin Galactic en Blue Origin. Zij gaan tot over ver over de Kármánlijn. Dit deel van de atmosfeer wordt het verschil tussen de aarde en de ruimte genoemd en ligt op 100 kilometer hoogte.

De reis met SpaceShip Neptune duurt van start tot landing zes uur. Je kan kiezen voor een launch vanaf de aarde bij het Kennedy Space Centre in Florida of een lancering van het marine SpacePort MS Voyager. Dit schip brengt je vanaf het vaste land naar een plek voor de kust van Florida. Na de vlucht land het gevaarte gecontroleerd in de oceaan.

SpaceShip Neptune

Space Perspective heeft haar Neptune van alle gemakken voorzien. Zo zijn er een achttal comfortabele stoelen met zicht naar buiten aan boord en wordt de innerlijke mens verzorgd. Het ruimteschip bestaat uit de SpaceBalloon en de Neptune. Deze blijven gedurende de gehele reis een geheel. Van launch tot splash down.

Uiteraard wil je deze beleving met de buitenwereld delen. Er is WiFi aanwezig die livestreaming mogelijk maakt. De capsule is luchtdicht en wordt net als in een vliegtuig op druk gehouden. Voor nood zijn er vier parachutes aanwezig die het ruimteschip veilig naar het aardoppervlak laten afdalen.

SpacePort

Men is bij Space Perspective maar wat trots op hun samenwerking met de National Aeronautics and Space Administration. Samen met de NASA lanceren ze al decennialang allerlei ballonnen vol technische apparatuur naar de ruimte. Het is dan ook niet voor niets dat Space Perspective het Kennedy Space Centre als een locatie voor haar SpacePort aan land heeft gekozen. Als astronaut krijg je voor je missie, die richting 30 kilometer boven de aarde brengt, een veiligheidsbriefing en uitleg over je vlucht. De lancering van je reis kan hier plaatsvinden maar, er is nog een optie.

Het SpacePort MS Voyager is een negentig met lang schip. Het kan vanaf elke zee of oceaan het SpaceShip Neptune lanceren. De MS Voyager is het eerste schip (in aanbouw) van een vloot. Met deze drijvende SpacePorts geeft het Space Perspective de mogelijkheid tot meerdere lanceerlocaties. Uniek in de wereld van de commerciële ruimtevaart.

De missie

Duurzame ruimtevaart. Is dat realistisch? Volgens Space Perspective wel. Dat begint volgens hen bij het gebruik van SpaceShip Neptune. Een herbruikbaar vaartuig en ballon gevuld met Co2 neutrale groene waterstof. Deze manier van reizen wil men voor iedereen bereikbaar maken.

SpacePort MS Voyager haalt haar naam van de Nasa Voyager missie uit 1990. Dit onbemande ruimtevaartuig maakte op 14 februari van dat jaar een foto van de aarde ver in ons zonnestelsel. De Pale Blue Dot, bleke blauwe punt, werd een symbool van wereldbehoud. In ons zonnestelsel zijn we klein en kwetsbaar. Dat is iets wat Space Perspective graag wil beschermen.

Wanneer en kosten

Is een vlucht met SpaceShip Neptune op korte termijn te realiseren? Helaas is het bedrijf hier niet duidelijk over. We weten wel dat men uit tientallen jaren ervaring met ruimte ballonnen kan putten. Maar een reis met betalende consumenten is nog niet zo eenvoudig. SpacePort MS Voyager is bijvoorbeeld nog niet klaar. Er wordt al wel volop met een prototype van de Neptune getest.

Het reserveren van een vlucht met SpaceShip Neptune is mogelijk. Je dient een aanbetaling van 1000 dollar te doen. De resterende 124.000 dollar maak je over richting de lunch van het ruimteschip. Een fors bedrag.

Maar een vlucht per raket bij SpaceX, Virgin Galactic of Blue Origin vaartuig kost je honderdduizendenen dollars meer. Dan hebben we hebben we het nog niet eens over een tientallen miljoenen kostende meerdaagse missie gehad. Iets wat tot op heden enkel SpaceX en Blue Origin aanbieden. Zo ging een stoeltje voor een langere missie aan boord van de Blue Origin in 2021 voor 28 miljoen dollar van de hand.

Copyright afbeeldingen: Space Perspective

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een eerbetoon aan Olympisch erfgoed: de nieuwe Lacoste Olympic Heritage Collectie

Lacoste brengt een levendig eerbetoon aan het Olympisch erfgoed met de onthulling van de nieuwe capsule collectie 'Olympic Heritage'

Nike x Hyperice: Innovatieve technologie voor training en herstel

Nike en Hyperice hebben de handen ineengeslagen om de training en het herstel van sporters naar een hoger niveau te tillen. Deze samenwerking heeft...

Roger Dubuis en Lamborghini: Een explosie van groen in de nieuwe flyback chronograaf

Roger Dubuis is al jaren nauw verbonden met de racewereld. Net als het Italiaanse sportwagenmerk Lamborghini wordt het horlogehuis gedreven door superieure techniek