In de wereld van dure zeiljachten is het altijd baas boven baas. Hoe groter hoe beter. Zouden de voornamelijk mannelijke puissant rijke mannen iets te compenseren hebben? Helaas staat er niet altijd wind dus moet je de aandrijving van je luxe zeiljacht alternatief opwekken. Vaak worden hiervoor zeer vervuilende dieselmotoren gebruikt. Maar het Franse Chantiers de Atlantique laat samen met Ingeteam zien dat het ook anders kan.
Een groot deel van de wereld heeft de klimaatdoelen scherp op de agenda staan. Zo transformeren we in het wegvervoer van traditionele verbrandingsmotoren naar die op elektriciteit en is je huis verduurzamen, door allerlei subsidies, lucratief. De scheepvaart blijft nog ver achter. Al is er al een containerschip dat op waterstof draait. Voor de grote particuliere schepen is men nog niet zo ver. De wetgeving is er simpelweg niet. Maar innovatie lonkt.
Een groene aanpak
Zo werkt Chantiers de Atlantique voor het mega zeiljacht Orient Express Silenseas samen met Ingeteam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in scheepsmotoren en kiest samen met Chantiers voor een groene aanpak. In basis is de Orient Express Silenseas een door wind voortgestuwd zeiljacht. Maar naast wind heb je natuurlijk ook elektriciteit voor allerhande boordsystemen nodig. Wat doe je als er geen wind staat? Dan schakel je de motoren in. Ingeteam levert voor de Orient Express Silenseas een vijftal motoren en evenveel omvormers.
Van LNG naar elektriciteit
De motoren van de Orient Express Silenseas draaien op Liquefied Natural Gas (LNG). Dit vloeibare aardgas heeft als voordeel dat de uitstoot ten opzichte van traditionele scheepsmotoren op diesel of stookolie drastisch wordt verminderd. Er is ook een biologische LNG-variant beschikbaar. Deze brandstof wordt gemaakt van mest of plantaardige resten. Aan boord van het megajacht wordt de LNG omgezet in elektrische aandrijving. Als het schip in een haven ligt afgemeerd gebruikt het geen eigen grondstoffen. Het jacht wordt dan aan het plaatselijke stroomnet gelegd om zo te kunnen blijven functioneren.
De toekomst is groene waterstof
Liquefied Natural Gas (LNG) is natuurlijk een stuk schoner dan traditionele brandstoffen maar Chantiers de Atlantique en Ingeteam willen graag nog een stap verder. Ze zien voor de aandrijving van hun schepen meer in groene waterstof. Het goedje wordt dan op het vaartuig zelf gemaakt om zo voor de voorstuwing en elektrische systemen te zorgen. Men plaatst dan een kleine waterstoffabriek aan boord. Helaas is deze techniek voor particuliere scheepvaart nog niet goedgekeurd. Het kan wat ons betreft niet snel genoeg gebeuren. Wat is er nog mooier dan een schip met nul gram uitstoot?
De Orient Express Silenseas
Met een lengte van 220 meter heeft de Orient Express Silenseas zich niet te schamen. Deze driemaster met 100 meter hoge zeilen en een oppervlakte van 1500 meter is gewoon imposant. Met genoeg wind zorgen deze zeilen voor de voorstuwing. Het zeiljacht beschikt over 50 suites en een 900 vierkante meter grote Presidential Suite. Mocht zwemmen in de oceaan of zee niet je ding zijn dan kan je in een van de twee zwembaden terecht. Uitgebreid dineren kan in de twee restaurants aan boord. Uiteraard is een bar met vele soorten drank in het ontwerp ingetekend. Mocht dit je allemaal als muziek in de oren klinken dan moet je nog even geduld hebben. De Orient Express Silenseas vaart vanaf 2026 uit.
Copyright afbeeldingen: Maxime d’Angeac & Martin Darzacq