Een lange motorkap en kofferbak in ongeveer dezelfde vorm. Dat is wat we in autoland een sedan noemen. Het Italiaanse Maserati heeft al 60 jaar een sedan in haar modellengamma. De Italianen noemen het model de Quattroporte. Letterlijk vertaald “vier deuren”. Hoe simpel kan het zijn!?
De Maserati Quattroporte ziet tijdens de vijfenveertigste editie van de autoshow in Turijn het levenslicht. Maserati noemt haar Quattroporte een woonkamer op wielen. Eentje met veel power. 260 pk om precies te zijn. De power kwam uit een 4,1 liter V8. Daarmee haalde de Quattroporte een topsnelheid van 230 kilometer per uur. Dat zijn voor die tijd indrukwekkende prestaties!
Generaties
Maserati gaf haar tweede generatie Quattroporte een compleet nieuw dashboard, meer vermogen (290pk) en een nog hogere topsnelheid (255 km/h). De auto was korte tijd de snelste productie auto op aarde. Pietro Frua ontwierp zowel de eerste als tweede generatie Quattroporte. De wagens waren zowel handgeschakeld als met een automaat verkrijgbaar. Die laatste had, heel normaal voor die tijd, drie verzetten.
Midden in de jaren zeventig presenteerde Maserati haar derde generatie Quattroporte. Deze auto stond op het platform van de legendarische Citroën SM. Johan Cruijff had een SM in de garage staan en viel als een blok voor de strakke lijnen en bijzondere motor. Met de derde generatie Quattroporte koos Maserati voor een nieuw ontwerp. Marcello Gandini van Bertone tekende een strakke sedan met veel hoeken en lage neus.
Daar was naast de bekende drietand plaats voor een zestal koplampen. Motor technisch kreeg de wagen een potente 4.0 liter V8 met 255 pk in het vooronder gelepeld. Hetzelfde vermogen als de series twee. Maar wel in een compleet andere samenstelling; twee V6 blokken van Citroën werden van twee cilinders ontdaan en aan elkaar gelast. De Citroën SM had hetzelfde blok onder de kenmerkende kap liggen.
De vierde generatie Quattroporte schopte het in de laatste James Bond-film No Time To Die (2021) tot wagen van de vijand. Je kan de auto spotten in de scènes in Matera op de brug. Bond kan net op tijd achter een object schuilen voordat hij wordt geraakt.
De Quattroporte is sowieso een graag geziene gast in menig film en TV serie. De wagen komt regelmatig voor in de Nederlandse politieseries van Flikken en Penguin rijdt de wagen in The Batman (2022). In de opvallend hoekige en fraaie vierde serie Quattroporte kiest Maserati naast de V8 ook voor een Biturbo V6. Het is dan ook de Maserati Biturbo waarmee generatie vier het platform deelt.
Na een aantal jaren van crisis komt Maserati in 2003 met de vijfde generatie Quattroporte op de markt. De wagen is getekend door de Japanse ontwerper Ken Okuyama in dienst van Pininfarina. De rondere lijnen van de super-sedan springen direct in het oog. Evenals de relatief kleine koplampunits. Maserati valt begin jaren nul onder de vlag van Ferrari. Dat is motor technisch duidelijk merkbaar. De 4.2 en later 4.7 liter V8 bieden 395 en 434 pk (Sport GT S vanaf 2009). Daarnaast klinkt de auto echt als een volbloed sportwagen.
Davide Grasso, CEO Maserati
Volgens Davide Grasso, CEO van het Italiaanse merk is de Quattroporte Maserati’s historie; “De Quattroporte vertelt ons verhaal en vertegenwoordigd ons al ruim een halve eeuw in de wereld van de sedan als carrosserievorm. Dat doen we al sinds 1963 waarna het model door evolueerde en dat in een segment wat voor die tijd niet eens bestond. De auto is de keus van onze klanten die zowel in Italië als daarbuiten ons weten te vinden.”
“Onze trots op het merk vertegenwoordigen we in de modellen uit ons portfolio. Het kenmerkende Italiaanse design en karakter spelen hier een hoofdrol in. De Quattroporte is en blijft ons vlaggenschip, eentje vol luxe met oog voor detail en uitstekende prestaties. Deze combinatie maakt, samen met haar tijdloze schoonheid, de Quattroporte onsterfelijk.”
De huidige Quattroporte
Sinds 2013 staat de zesde serie Quattroporte in de prijslijst. Voor het eerst komt Maserati met een 3.0 liter V6 diesel op de proppen. Deze versie is slechts twee jaar leverbaar geweest. De Quattroporte wordt door haar eigen Centro Stille Maserati ontworpen. Een duidelijke trendbreuk met al haar voorgaande series die door beroemde Italiaanse designers als Bertone en Pininfarina werden getekend. Het vermogen van de auto groeide flink.
Met de Maserati Quattroporte Trofeo laat het Italiaanse merk zien dat de auto de titel supersedan verdiend. De auto heeft een 3.8 liter twin turbo V8 en levert 572 pk. De sprint van 0 tot 100 kilometer per uur wordt in 4.5 seconden voltooid en de wagen dendert door tot een topsnelheid van 326 kilometer per uur. De Trofeo is gelijk het uitzwaai model van de zesde generatie Quattroporte en blijft tot eind december in productie.
Voor de Maserati Quattroporte dient je minimaal 203.047 euro aan de dealer over te maken. Je krijgt dan de Modena Ultima met 3 liter V6 en 430 pk. De Trofeo moet minimaal 246.186 euro kosten. Aan een opvolger wordt gewerkt. Al is deze nog niet in zicht. We gokken dat ook Maserati niet aan plug in hybride en een eventuele elektrische variant ontkomt.
Copyright afbeeldingen: Maserati S.p.A