Bij het Franse automerk Alpine gaat niet direct een belletje rinkelen. Geheel onterecht want de sportieve automakers uit het Franse Dieppe bieden sinds 1955 erg fijn rijdende wagens aan. Samen met Renault werken ze na een korte hiatus eind vorige eeuw aan een spetterend portfolio van typisch Franse auto’s. Sportief met die typische Franse flair. Een beetje apart als het ware. Echt iets unieks.
Sinds 2017 timmert het merk weer volop aan de weg met de moderne A110, een sportwagen die met het oermodel uit 1977 in het achterhoofd veel sportieve rijbeleving biedt. Het tweede model moest elektrisch zijn. Alpine noemt het de A290. De A290 zit vol met exclusieve Alpine onderdelen en smoelt fantastisch.
Exterieur
Wanneer ik bij de splinternieuwe Alpine Store in Arnhem voor de A290 sta moet ik toch de vergelijking met de Renault 5 trekken. De Alpine A290 is het zustermodel van de in 2024 opnieuw geïntroduceerde 5. Waar de Renault door de internationale pers tot bijna de ultieme elektrische stadsauto werd gebombardeerd bleef de A290 een beetje in de schaduw. Iets wat ik jammer vind. De Alpine A290 mag dan zowel van binnen als van buiten op de 5 lijken, het is wel degelijk een andere auto. Eentje die dan wel samen met de Renault de titel Auto van het jaar 2025 mag dragen.
Ik rij vandaag met een Alpine A290 in GTS uitvoering in de kleur Two Tone Blanc Nival. De auto is voorzien van een zwart dak en Alpine blauwe accenten. Deze A290 ziet er indringend en sportief uit. Daar draagt de volledige andere wielophanging en spoorbreedte (60 mm breder dan de Renault 5) aan bij. Daardoor moest Alpine wel de wielkasten flink verbreden. Ze bieden plaats aan dikke 19 inch Snowflake velgen met Michelin Pilot Sport S5 banden. Voor de remmen koos Alpine voor de Brembo set die ze ook onder de A110 monteert.
Als je voor de auto staat springen de twee extra lampen naast de normale koplampunits in het oog. Het is een directe verwijzing naar de A110 uit de jaren zeventig en markeert het familiegezicht van het Franse merk. In de A110 herbergen ze het groot licht en dagrijverlichting plus stadslicht. Voor de A290 koos men ook voor de kenmerkende X. Een knipoog naar de rallysport waarin Alpine veel historie heeft.
De dikke voorbumper, met koelsleuven voor de remmen maken het geheel aan de voorzijde echt af. Aan de zijkant vallen de forse sideskirts positief op. De kont is voorzien van een een subtiele ducktail spoiler. Een dikke difusser, bumper en uitgeklopte wielkasten doen me denken aan de Renault 5 Turbo uit de jaren 80. Die auto keert terug. In een moderne jas weliswaar. De Renault 5 Turbo 3E is gelimiteerd tot 1980 exemplaren, heeft 540 pk en een boom ontwortelend koppel van 4800 nM!
Interieur
Binnen in de Alpine A290 gaat het maar om een ding; het rijden. Dat de auto dit uitstekend en met een flinke dosis plezier doet lees je verderop in dit artikel. De A290 verwelkomt je met uitgebreid verstelbare sportstoelen die je lichaam volop zijdelingse steun geven. Het dashboard is meer een cockpit, alles wat je voor het rijden nodig hebt zit binnen handbereik. Sturen, remmen en het vermogen aanspreken heeft topprioriteit.
Dat begint bij een set aluminium pedalen en wordt verder voortgezet met het nappa beklede stuur. Daar komt de connectie met het BWT Alpine Formula One Team team om de hoek kijken. De aluminium draaiknoppen halen daar hun inspiratie vandaan. Met de blauwe draaiknop stel je de mate van regeneratie in. De knop voor de verschillende rijmodi zit rechts onderin. Je kan kiezen voor Save, Normal, Sport en Personal. Die laatste optie bied je de mogelijkheid om de directheid van de stuurinrichting, gasrespons en het Apline Drive Sound zelf in te stellen. Het ESP kan trouwens helemaal uit.
De OV knop is iets bijzonders. Met deze Overtake Button roep je direct, voor een bepaalde tijd, het maximale vermogen van de A290 op. Het is een speciale beleving. Eentje die ik nog niet eerder bij een auto heb ervaren. Natuurlijk is vol vermogen ook via de kickdown op te roepen maar dit is iets totaal anders. Het geeft een rotonde ronden of even snel inhalen een nieuwe dimensie. Op het stuur vinden we verder de knoppen voor de adaptieve cruise control en die van het optionele Devialet audiosysteem.
Rijden
Wanneer ik bij de Alpine Store de sleutelkaart krijg overhandigd treuzel ik expres wat. Ik wil niet met alle collega’s het routeboek in een keer volgen. Anders rijd je maar achter elkaar aan. Dat is in geen enkele auto fijn. Met de A290 is het zelfs een beetje vervelend. Deze auto schreeuwt om aandacht. Dat straalt deze kart voor de openbare weg ook uit. Ik rij alsnog met een Alpine A110R in de binnenspiegel de Posbank op. Deze versie van de A110 is extreem laag, heeft flink wat kilo’s in Dieppe achtergelaten en ligt daardoor als een blok op de weg. Dat doet de A290 trouwens ook. Het batterijpakket ligt lekker diep in de buik. Dat zorgt voor een gebalanceerde gewichtsverdeling waardoor je de auto lekker in de bocht kunt zetten.
De paar haarspeltbochten op de Posbank zijn een feest. Je kan er met een aardige snelheid induiken. Het aan remmen doet de A290 met de standaard Brembo remmerij van de A110 voortreffelijk. Het pedaal is lekker hard, net als het onderstel overigens. Ik heb de auto in sport staan met de stuurinrichting op scherp. Bocht uit het kan je natuurlijk voor de kickdown van de aandrijflijn gaan. Maar echt plezier beleef je met de Overtake button. Al het vermogen en koppel is dan direct beschikbaar. Met een flinke dosis drama gaat de A290 er als een haas vandoor. De hele voorkant van de auto probeert als het ware de achterkant in te halen. Het tovert iedere keer een lach op mijn gezicht. Wanneer er bij het verlaten van rotondes en in snelle korte bochten ook nog overstuur bij komt kijken is het helemaal feest. Deze voorwiel aangedreven elektrische auto kan driften!
Vol vermogen vanuit stilstand wegtrekken kan op drie verschillende manieren; bruut het rechterpedaal in het tapijt trappen, met de Overtake Button of met Launch Control. Gelukkig is die laatste feature niet nodeloos omslachtig. De beide pedalen vol intrappen, rem los en gaan. Alle je data kan je bijhouden via Alpine Telemetrics. Het kent vier thema’s; Agillituy, Power, Endurance en Circuit. Zelfs de temperatuur van de aandrijfunit en banden wordt weergegeven.
Prijzen en uitvoeringen
Er is al een Alpine A290 vanaf 38.800 euro. Deze GT heeft 180pk/132kW en sprint van 0-100 in 7,4 seconden. Qua standaarduitrusting zit je prima met onder andere een uitgebreid pakket aan ADAS systemen, LED verlichting rondom en niet geheel onbelangrijk een warmtepomp. De A290 laadt standaard in 3 fasen AC, kan 100kW snelladen en kan energie uit de batterij terugleveren. De GT Premium biedt ten opzichte van de GT een aantal fijne comfort opties zoals een verwarmd stuurwiel en een met Nappa lederen beklede dakhemel.
Met de GT Performance kies je automatisch ook voor de meest krachtige A290. De auto beschikt over een 220pk/161kW sterke elektromotor die in 6,4 seconden naar de honderd dendert. Ook het exterieur krijgt meer personificatie opties. Zo kan je kiezen voor een Alpine embleem op de voorspatborden en een Bleu Mat daklijst. Ik stuurde een dag met de GTS die ten opzichte van de GT Performance het Devialet Alpine Sound audiosysteem met negen speakers standaard heeft. Prijzen van de GTS starten bij 43.650 euro.
De GTS Premiere Edition is op dit moment het topmodel uit de A290 line up. Gelimiteerd tot 1955 exemplaren, het jaar dat Jean Rédélé Alpine oprichtte en is voorzien van een aantal kenmerkende extra’s. Zo zijn er specifieke kleurstellingen voor het interieur en exterieur. Een Franse vlag op de C-stijl en limited edition plaatje op de middenconsole maken het af. De Alpine A290 GTS Premiere Edition kost 46.300 euro.