Een weekend toeren met de Suzuki V-Strom 800DE | Motortest

Ik besloot om samen met een goede vriend van mij een heel weekend lang op pad te gaan om de Suzuki V-Strom 800DE te testen. Ons doel was om een stuk van de TET-route te rijden, zoals we vaker doen, en zo de motor op de proef te stellen tot het uiterste wat mogelijk is in Nederland!

Als je niet bekend bent met off-road rijden, is TET de afkorting van Trans Euro Trail, een netwerk van off-road wegen en paden in Europa, inclusief Nederland. Omdat niet iedereen off-road hoeft te rijden voor dagelijks woon-werkverkeer, hebben we ook de Suzuki op de snelweg getest, in de file en door schilderachtige dorpjes langs de Neder-Rijn.

Het design

Toen ik de motor voor het eerst zag bij de Suzuki importeur kreeg ik direct een glimlach om mijn gezicht. Deze Suzuki V-Strom 800DE straalt avontuur uit! De V-strom 800DE is beschikbaar in 3 kleur combi’s, Champion Yellow, Glass Mat Mechanical Grey en Glass Sparkle Black. Voor de review heb ik de Glass Mat Mechanical Grey mee.

Een klein windscherm, breed stuur, 21 inch voorwiel, gouden voorvork, spaakvelgen en de fel gele accenten zorgen ervoor dat de motor direct opvalt. De body van de motor heeft strakke rechte lijnen, het enige waar een kromming in zit bij deze motor is het stuur en de wielen.

Een weekend toeren met de Suzuki V-Strom 800DE | Motortest

De strakke lijnen en hoekige vormen zorgen ervoor dat de motor er robuust uitziet en je als rijder niet kan wachten er mee off-road te gaan. Het 5″ inch TFT scherm laat je snelheid, toerental en je instellingen zien. Het scherm wisselt erg snel van licht naar donkere modus, wat er voor zorgt dat je onder alle omstandigheden het scherm goed kan aflezen.
Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om het scherm vast in de dag of nacht modus te zetten.

Bediening

Bij het ophalen van de motor viel mij direct op, dat hij best gewichtig voelde. Het is natuurlijk ook een grote motor, maar vergeleken met mijn GS voel ik weinig verschil. De motor weegt namelijk 230kg rijklaar.
Nu maakt het gewicht van een motor niet zo veel uit als hij stil staat, het gaat er om, waar zit het gewicht, hoog of laag en hoe voelt dit tijdens het rijden. Over het rijgedrag later meer!

De bediening van de knoppen vond ik simpelweg geweldig. Menig cockpit/stuur is tegenwoordig vergelijkbaar met een F1 stuur 100 verschillende knoppen maar als je geen max verstappen bent, heb je geen idee waar ze voor zijn.
Met twee knoppen scroll je door de verschillende instellingen van de motor heen. Het enige knopje waar ik een andere keuze in had gemaakt is de knop voor de panieklichten.
Deze knop moet je vanaf het rechterhandvat naar buiten schuiven. Een duw beweging richting het midden van het stuur lijkt mij in nood een fijnere beweging. ik ben erg benieuwd hoe andere rijders hier tegenaan kijken.

Rijervaring

We beginnen onze rit in Bilthoven, nog voordat we de snelweg op zijn valt me iets op. Deze motor voelt direct vertrouwt aan! Bij het eerste stoplicht geven Wiebe en ik elkaar een knikje, OKE?, jazeker! Vanaf Utrecht rijden we ongeveer 20 km via snelweg voordat we afslaan naar de bochtige Lekdijk. We volgen de dijk voor 35km totdat we aankomen in Amerongen. Tijd voor een uitsmijter een bakkie koffie en een review van de gereden kilometers. Met zijn 80 pk en 67 NM koppel rijdt de V-Strom soepel door zowel stad als snelweg. Ook in de 6e versnelling pakt hij vlot door op de snelweg.

On-road

De motor voelt op de snelweg stabiel, comfortabel en betrouwbaar voorspelbaar. Daarnaast geeft het zadel veel steun en zijn lange ritten makkelijk vol te houden. Als ik de motor zelf in mijn schuur had staan, en ik veel woon-werkverkeer zou rijden, zou ik er wel stuurverwarming en een groter windscherm op willen hebben. Nou konden wij niet klagen met de zomerse temperaturen, maar in het voor en najaar vind ik stuurverwarming wel zo comfortabel. Al is het ook niet geheel redelijk om dit te verwachten als standaard op een fiets voor deze prijs. Op de snelweg had ik met mijn 1,87m moeite om mijn hoofd uit de wind te houden. Wellicht een zou andere vorm windscherm of ander formaat meer comfort bieden.

Vanaf 4000 toeren begint de motor lekker aan te voelen, het gas reageert vlot en het vermogen trekt constant door. Wat mij op de bochtige dijkweg aan de Lek opviel, was hoe makkelijk de motor stuurde in de snelle bochten.
Het gewicht van de motor vliegt foutloos van de ene bocht de andere in, het voelde meer alsof ik op een naked bike reed dan op een comfortabele adventure bike, heerlijk! De goede ligging en wendbaarheid in de bochten is waarschijnlijk te danken aan het sportievere broertje van de 800DE, de V-strom 800. Deze naked-bike deelt veel onderdelen met zijn avontuurlijke broer.

Ten opzichte van de oudere modellen is de zitpositie ook verbeterd. De kuip/tank is zo vormgegeven dat je benen niet in de wind zitten en je de tank goed kan vastklemmen voor het echte bochtenwerk. Wat de rijervaring compleet maakt is de quickshifter, de wilt zeggen dat je met het opschakelen niet perse de koppeling hoeft te gebruiken. Ideaal voor de sportieve rijder, of voor de beginner die nog wat ervaring moet opbouwen. Over ervaring gesproken, de Suzuki V-strom 800DE is ook geschikt te maken voor A2 rijbewijzen.

Off-road

Oké, nu genoeg gepraat, tijd om richting Nijmegen te knallen voor het echte werk, we gaan Off-road!
We vervolgen onze weg over dijkwegen en, helaas ontkomen we er niet aan, de nodige kilometers aan snelweg.

Een weekend toeren met de Suzuki V-Strom 800DE | Motortest

De eerste kilometers offroad beginnen bij karrensporen, hiebij is het van belang ver vooruit te blijven kijken zodat je niet tussen de opstaande randen van het spoor heen en weer geslingerd word. Nog voordat we het onverharde pad oprijden zet ik met een paar simpele bewegingen de ABS en Traction control uit.
Op dit onverharde terrein voelt de motor net zoals mijn eerste ervaring op de weg, snel vertrouwd. Het brede stuur maakt het bochtenwerk en het controleren van je slip erg gemakklijk. Daarnaast heeft de Vstrom standaard grote voetsteunen, wat staan op de motor, wat je offroad veel doet, erg prettig maakt.

Om grotere obstakels te overkomen heeft Suzuki er voor gekozen om er een 21inch voorwiel op te zetten en er twee joekels van een schokdempers op te zetten. De motor laat zich zelfs door een beginnend off-roader als mijzelf makkelijk door het terrein sturen.

Wat mij aan het off-road gedeelte van de toch vooral verbaasde was de hoeveelheid grip de standaard banden je geven. Het profiel is niet heel erg grof, maar geven je voldoende grip in de condities die je in Nederland het meeste tegen zal komen.
Aan het eind de dag kan ik zeer tevreden terugkijken op de motor, zoals al eerder gezegd, deze motor geeft je vertrouwen. Hij rijd lekker door de bochten, op de snelweg en off-road kan je er vele avonturen mee beleven!

Rijmodi en opties

Op de suziki Vstrom 800de kan je 3 verschillende opties aanpassen. Zo kan je de traction control in 3 verschillende standen zetten wat erg handig is als je in de regen rijd of juist op perfect asfalt. De volgende keuze die je kan maken is de repsons van de gashendel. Met A,B en C kan je de felheid van de motor afstellen. Wil je rustig cruisen dat zet je hem in C wil je sportief rijden, dan zet je hem in A.

Suzuki heeft voor deze motor een breed assortiment aan originele accessoires ontworpen. Zo kan je de motor aankleden met een 3-delige aluminium kofferset, bestaande uit één topkoffer van 38L en twee zijkoffers van elk 37L. Of je nou met de motor naar het werk gaat en je laptop mee moet, of je op wereldreis gaat, alles kan mee.

Met de motor op pad is zien en gezien worden, nou valt de motor van zichzelf al op, maar voor extra zicht in donkere of mistige omstandigheden kan je als extra ook de Led mistlamp set bestellen.
Zoals eerder aangegeven gaf het kleine scherm weinig bescherming tegen de wind, voor de wat langere rijders heeft Suzuki gelukkig een hoog windscherm.

Facts & Figures

  • Rijbewijs categorie A/A2
  • Vermogen(KW (pk) t.p.m.) 62kw, 84,3pk, 8500
  • Cilinder inhoud(cc) 776
  • Koppel (Nm / t.p.m.) 78 / 6800
  • Gewicht rijklaar (kg) 230
  • Verbruik (km/L) 22,7
  • Grondspeling(mm) 220

Conclusie

Voor wie is de nieuwe Suzuki V-Strom 800DE geschikt? Als je, net als ik, van een beetje van alles houdt, graag sportief rijdt, lange reizen wilt maken met je motor en af en toe ook een avontuurlijk pad wilt verkennen zonder te veel extra’s, dan is deze motor zeker iets voor jou. Zelfs als beginnend motorrijder die nog niet precies weet wat hij wil, maak je met de Suzuki V-Strom 800DE een uitstekende keuze!

Review overzicht

Design
9
Opties & extras
7
Bediening
10
Comfort
8

Samenvatting

Zelfs als beginnend motorrijder die nog niet precies weet wat hij wil, maak je met de Suzuki V-Strom 800DE een uitstekende keuze!

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Offroad door de Ardennen: Een weekend vol modder, comfort en culinaire hoogstandjes

De Ardennen hebben iets magisch in de herfst. Terwijl de ochtendmist langzaam optrekt boven de dichtbeboste heuvels, onthult zich een explosie van warme herfstkleuren....

De G1 Digital Glasses – waar mode en technologie samenkomen

Er is een nieuwe trend in de wereld van mode en technologie: AI-gedreven brillen die niet alleen stijlvol zijn, maar ook functioneel. Even Realities,...

Rijden in het maanlandschap van Lanzarote per Lexus NX Overtrail

It’s a small step for man, but a giant leap for mankind… Het is deze wereldberoemde uitspraak van NASA-astronaut Neil Armstong, die me te...
Zelfs als beginnend motorrijder die nog niet precies weet wat hij wil, maak je met de Suzuki V-Strom 800DE een uitstekende keuze!Een weekend toeren met de Suzuki V-Strom 800DE | Motortest