Vraag aan een kind om een auto te tekenen en hij of zij doet het waarschijnlijk zo; een motorruimte, plek voor de passagiers en een kofferbak. Dat is de auto in pure sedan vorm. Het type sedan heeft het al jaren moeilijk, al is de ouderwetste Engelse saloon is nooit van de wegen verdwenen. De Jaguar XF is een mooi voorbeeld van een aristocratische saloon met een sportieve inborst.
Het begon voor de Jaguar XF allemaal in 2008 toen dit model de uiterst klassieke en retrovormgegeven Jaguar S-Type opvolgde. Het merk met de roofkat in de grille zette de toon met een strakke sedan lijn en moderne snit. Daar hoort uiteraard achterwielaandrijving bij. Motorisch gezien stelt Jaguar je nooit teleur. Al moet men tegenwoordig mee met de door Europa opgelegde CO2 en stikstof regels.
Maar daar was tot een aantal jaar geleden nog geen sprake van. Er was van alles te krijgen; Van een klassieke en beschaafde viercilinder, tot een V6 en een brute V8 supercharger met vermogens tot 550pk! De vierpotter en V6 waren ook als zelfontbrander leverbaar.
Het front van de auto is typisch Jaguar uit die tijd. De Jag heeft agressieve grille met bijzonder ogende koplampen waar vooral de halve cirkel aan de bovenzijde opvalt. De kont is strak en wat anoniem maar heeft wel achterlichten die visueel in de kofferklep doorlopen. In het interieur springen de ventilatieroosters en versnellingsdraaiknop in het oog. Wanneer de auto op contact wordt gezet draaien de roosters om en komt de draaiknop uit de middenconsole.
Facelift 2020
In oktober 2020 geeft Jaguar de XF na twee facelifts nog een ingrijpende facelift. Zowel het exterieur en het interieur worden aangepakt. Zo is de XF nu standaard uitgevoerd met LED rondom en vallen in de bumper de grote luchtinlaten links en rechts positief op. Ze maken het front stoer en zorgen ervoor, als er een XF achter je zit, dat je na je inhaalactie waar het kan netjes naar rechts gaat. De kont is strak, blijft wat anoniem en een aluminium strip onder de verlichting verbindt het geheel optisch. De hoge tildrempel maakt het inladen van je koffer een aardige work out.
Interieur
Het grootste verschil met de Jaguar XF van voor de facelift is het interieur. Met name het infotainment is er met grote stappen op vooruit gegaan. Het standaard 11,4 inch Pivi systeem met Apple CarPlay en Android Auto geeft het binnenste van de Jag statuur. De tablet is helaas niet uitneembaar! De karakteristieke automaatknop die uit de middenconsole verrees maakt plaats voor een standaard exemplaar. Het instellen van de gewenste temperatuur is geen enkel probleem. Al is de draaiknop waarmee je dit doet iets speciaals, ze heeft meerdere functies en is uiteraard voorzien van twee verschillende klimaatzones aan de voorzijde.
Zo moet je draaien voor temperatuur, indrukken voor zowel het verwarmen als koelen van de stoel en trekken voor de blower snelheid. We zagen dit al eerder bij de nieuwe Land Rover Defender en daar werkte het lekker intuïtief. Het interieur van de Jaguar XF een stijlvolle herensalon noemen gaat misschien wat ver maar het komt er aardig bij in de buurt. Je trekt de Jaguar XF aan als een goed gevoerde en perfect passende leren jas.
Motorisch
De Jaguar XF is (nog) niet leverbaar met een dikke V6 of V8. In plaats daarvan zijn alle motoren nu vierpitters met een inhoud van net geen twee liter. Instappen kan met de D200 S. De diesel voorzien van mild hydrid technologie levert 204pk en 430nm koppel en heeft een 8 traps automaat van ZF.
Ze is verkrijgbaar met achterwiel of vierwielaandrijving. Benzineversies P250 en P300 zijn enkel met AWD te krijgen. Je kan wel kiezen voor twee verschillende vermogens. Of 250pk en 385Nm of 300pk en 400Nm koppel. Voor wie veel wil meenemen en of een gezin heeft is de Jaguar XF ook als Sportbrake leverbaar. Deze forse Estate biedt ruim plek voor vijf man en flink wat bagage.
Specs (P300 R-Dynamic S)
Motor:
Type: Dwarsgeplaatste 4 cilinder, Ingenium turbo benzinemotor
Inhoud: 1.997 cc,
Inspuiting: direct ingespoten, 16v
Prestaties:
Max. vermogen: 300pk (221kW) bij 5.500 toeren per minuut
Max. koppel: 400Nm
Acceleratie 0-100 km/h: 5,8 s
Topsnelheid: 250 km/h
Aandrijflijn:
Aandrijving: Vierwielaandrijving
Versnellingsbak: 8 versnellingen, ZF, enkele koppeling
Remsysteem:
Voor: Geventileerde schijven, 350 mm
Achter: Schijven, 325 mm
Gewicht:
Massa rijklaar: 1819 kg
Max. toelaatbaar totaalgewicht: 2370 kg
Verbruik en Emissie (WLTP):
Verbruik (gemiddeld): 8,6 – 9,3 l/100km
CO2-emissie (gemiddeld): 193gr/km