De voordelen van in ear monitors ten opzichte van alternatieven

Er was een tijd dat podium monitors je enige optie waren. Vaak leverde dat problemen op met het horen van je cues, met het rondzingen van het geluid en je moest maar afwachten of de monitor technicus op tijd op je vragen reageerde. De tijden zijn gelukkig veranderd en tegenwoordig is in-ear monitoring ontwikkeld uit de noodzaak om een betrouwbaarder en beter klinkende podiumervaring te creëren. In dit artikel zetten we uiteen wat in-ears voor jou kunnen betekenen.

Superieure geluidskwaliteit

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf via de podium luidsprekers alleen maar hoort wanneer je ze zo hard zet dat je er hoofdpijn van krijgt en ze bovendien in de zaal te horen zijn. In ear monitors geven je echter op het hele podium een consistent duidelijke feedback, ongeacht de beperkingen van de locatie. Je kunt je optreden op die manier beter afstemmen op het werkelijk geproduceerde geluid hetgeen meteen ook een betere ervaring oplevert voor het publiek.

Een ander groot voordeel van de meeste in-ear monitoringsystemen boven luidsprekers is de mogelijkheid om stereo weer te geven. Onze oren horen van nature stereo, en dus levert een stereomix een natuurlijker luisterervaring. Een natuurlijk klinkende mix vereist bovendien een minder hoog luistervolume wat uiteraard beter is voor je gehoor op de lange termijn.

Optimale volumeniveaus

Bij gebruik van podium luidsprekers breekt er vaak een volume strijd los tussen de versterkte en de akoestische artiesten. De zangers en akoestische spelers horen zichzelf niet boven de elektrische gitaren en bassen uit, laat staan de drums.

Versterkers en luidsprekers hebben zo hun beperkingen en sommige akoestische bronnen zijn van zichzelf gewoon te zwak. Heeft de ruimte zelf dan ook nog een slechte akoestiek, dan wordt het helemaal oorlog. Daarentegen hoor je jezelf via in-ear personal monitors in topkwaliteit terug tijdens live-optredens. Je geluidstechnici hoeven geen compromissen meer te sluiten, aangezien je zelf bepaalt wat je wilt horen. 

Bovendien kan regelmatige blootstelling aan de hoge geluidsniveaus van podium luidsprekers het gehoor permanent beschadigen. In-ear monitors leveren het geluid dat je wél moet horen, terwijl ze je oren beschermen tegen harde geluiden van buitenaf. Je krijgt nu zelf een volumeknop in handen om een veilig geluidsniveaus mee in te stellen.

Geen rondzingend geluid meer

Wanneer het versterkte signaal uit een luidspreker opnieuw door de microfoon wordt opgepikt en steeds krachtiger wordt versterkt ontstaat het zogenaamde rondzingen. Doorgaans gebeurt dat op krappe podiums waar microfoons en monitorluidsprekers veel te dicht op elkaar staan. Als de hele band de geluidstechnicus vraagt om meer versterking, ontstaat er op een gegeven moment onvermijdelijk rondzingen. Dat kan bij in-ear personal monitoringsystemen gewoonweg niet gebeuren. Deze plaatsen de “luidsprekers” in je oren, en verbreken daarmee de keten van versterking die rondzingen veroorzaakt.

Podium monitors leveren tevens gericht geluid bij hoge frequenties, terwijl de lage frequenties zich in alle richtingen uitbreiden. Dus bij hoge monitorvolumes vermengen de lage frequenties die naar achteren uitstralen zich met de zaalmix en overstemmen daarbij de zang. Ook dit is iets dat vooral in kleinere zalen makkelijk kan gebeuren. Bij gebruik van in-ear monitors hoeft de geluidstechnicus bij het optimaliseren van de zaalmix geen rekening meer te houden met overspraak van de podiummix.

De voordelen van in-ear monitors ten opzichte van alternatieven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een week lang op de Zero DSR/X | Motortest

Een week lang rijden op de nieuwe ge-upgrade (dual sport racing motor) Zero DSR/X (White Pearl) op pad. Niet alleen het normale woon-werk verkeer,...

Waarom we niet zonder een goede kop koffie kunnen

Velen van ons kunnen niet zonder koffie. Een groot deel van de bevolking kan niet eens zonder functioneren! Waarom is koffie een belangrijk deel...

De iPhone 15 is een evolutie en heeft USB-C

Elk jaar in september is het in het Amerikaanse Cupertino feest. Dan houdt Apple het evenement waar elke Apple fanboy en fangirl jaarlijks reikhalzend...