De dagen zijn opvallend kort, het weer is fris en we zorgen voor licht en gezelligheid in huis. De kerstdagen naderen met rasse schreden. We willen onszelf, onze geliefden en vrienden verwennen. Daar hoort een kerstgids bij. Dit jaar kijk ik naar onze categorieën op de website en kies ik een aantal luxe cadeaus voor je uit. Cadeaus hoeven niet enkel materialistisch te zijn. Ze kunnen ook herinneringen aan mooie bestemmingen creëren en bijdragen aan een gezonder leven. Samen sporten is niet alleen goed voor je mentale gezondheid maar het helpt ook je geestelijke gezondheid op pijl te houden.
Ondanks het wereldpolitieke landschap kiezen steeds meer mensen voor sustainable living. Vilnius in Litouwen gekozen tot European Green Capital van 2025. Qua gear kijken we naar de nieuwe Apple Mac Mini en bespreken we de films die je komend jaar moet zien. Tot slot pakken we er in deze kerstgids een dikke Britse supercar bij.
Gezondheid: Samen sporten
Het lijkt wel alsof iedereen op elk uur van de dag alleen naar de sportschool gaat. Je hebt ze vast bij je plaatselijke 24 uur open fitness om de hoek gezien wanneer je erg vroeg of laat thuiskwam. Mensen staan daadwerkelijk tussen drie en zes uur in de nacht zich in het zweet te werken. Dat is natuurlijk prima maar wel solistisch. Samen sporten is gezonder. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je daagt elkaar uit, bespreekt je problemen en bevorderd de sociale interactie. Dat kan natuurlijk samen in de sportschool maar ook tijdens een leuke teamsport zoals tennis, squash en het nog steeds populaire padel.
Neem je liever niet een racket ter hand dan is zwemmen, fietsen en of wandelen een optie. Dat laatste is ook een sport en zorgt met name voor het op pijl houden van je conditie. Het is dan ook belangrijk om samen met je sportmaatje te kijken naar het trainen van je core en de verschillende spiergroepen. Wissel dus lekker of. Zo blijf je op gewicht, voorkom je hart-en vaatziekten en gaat je stressniveau naar beneden. Dus kies in deze kerstgids voor een sportabonnement en doe dit waar het kan samen.
Lifestyle: Sustainable
We weten allemaal dat de aarde opwarmt. Dat heeft naast natuurlijke processen vooral een menselijke oorzaak. De uitstoot is hoog en dat blijft gezien het wereldwijde politieke klimaat helaas nog wel even zo. Maar dat betekent niet dat jij er als individu kan zorgen dat je zelf meer gaat nadenken over je ecologische voetafdruk. Een goed voorbeeld hiervan is een duurzame leefstijl in het Engels sustainable genoemd. Dat kan vrij simpel door voor relatief korte afstanden de benzine of dieselauto te laten staan. Pak lekker de fiets, zo zorg je ook dat je conditie op pijl blijft.
Een van de grootste veroorzakers van uitstoot is de voedselindustrie. Met name vlees en het idee dat we het hele jaar door alle groentes en fruit moeten kunnen eten zorgt voor een enorme bak co2 die voor het grootste gedeelte ongefilterd te lucht in vliegt. We hebben in ons land keuzes genoeg op het gebied van groente en fruit. Maar je moet er door de macht van de consumptiemaatschappij en de enorme vraag echt naar zoeken. Heb je wel eens van een schorseneer of een pastinaak gehoord? Die groeien in eigen land. En zijn prima biologisch te telen.
Ook op het gebied van schadelijke schoonmaakmiddelen is er een hoop te winnen. Het Nederlandse bedrijf Zo doet er alles aan om haar co2 afdruk minimaal te houden. Ze werken met een geconcentreerde 100% biologisch afbreekbare formule en reinigers die je kunt navullen. Voor onze kerstgids hebben ze een aantal leuke kerst gifsets samengesteld.
Travel: Vilnius
Litouwen is misschien niet direct een bestemming die als eerste in je opkomt voor een vakantie. Maar het Oost-Europese Vilnius is niet voor niets gekozen tot European Green Capital of 2025. Het is er hip, groen en de stad heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de leefbaarheid van de stad te vergroten. De Europese Commissie, die de prijs jaarlijks uitreikt, is vooral te spreken over de nuchtere aanpak van het stadsbestuur.
Vilnius werkt hard om haar klimaatdoelen te behalen. Ze wil vanaf 2030 klimaatneutraal zijn. Daarvoor zet men onder andere in op het verduurzamen van het verwarmen van gebouwen en gebruik van hernieuwbare energie. Ook het verbeteren van de waterkwaliteit en luchtkwaliteit en het creëren van meer parken heeft topprioriteit.
Gear & Gadgets: Mac Mini
In de wereld van computers en tech zijn er twee kampen. Je kiest voor Windows of Mac. Net als Android of iOS eigenlijk. Zelf ben ik al jaren een liefhebber van Apple. Deze liefde voor het Amerikaanse merk steek ik dan ook niet onder stoelen of banken. Ik ben gek op het design, de feilloze integratie van iCloud en de samenwerking tussen apparaten onderling. Vanwege mijn video’s en autotests die ik voor Menquiry maak moet ik altijd op mijn apparatuur kunnen vertrouwen. De mogelijkheid om een nieuwe Mac aan te schaffen deed zich een paar maanden geleden voor. Maar welke moest het voor mij en voor deze kerstgids worden?
Mijn MacBook uit 2019 kon grote 4K bestanden in Final Cut Pro niet meer zo lekker verwerken. Een grote 4K monitor stond al op mijn bureau en ik werkte al met een toetsenbord en muis. Mijn ruimte is beperkt. Dus keek ik naar de Mac Mini. Die werd op 29 oktober in een compact design en met de nieuwe M4 en M4 Pro chipsets gepresenteerd. Ik heb gekozen voor de ultieme kleine krachtpatser met M4 Pro chip. Een erg fijne upgrade vanaf de MacBook Pro, die overigens andere taken nog prima doet. Er is al een Mac Mini M4 vanaf 719 euro. Voor de M4 Pro dien je minimaal 1.669 euro bij de Apple Store achter te laten.
Media: Mission: Impossible – The Final Reckoning
2024 kende tot de zomer een succesvol filmjaar vol gave releases en nieuwe projecten. Na de zomer begon de schrijvers en acteursstaking die in het midden van 2024 film en televisieproducties platlegde in de bioscopen merkbaar te worden. Daarvoor waren films als Inside Out 2 (1,7 miljard dollar), Deadpool & Wolverine (1,3 miljard dollar) en Despicable Me 4 (969 miljoen dollar) erg succesvol.
Komend jaar maakt de filmindustrie een flinke inhaalslag. Zo staat het vervolg op Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1 (2023) klaar om de bioscopen vanaf 22 mei te bestormen. Ethan Hunt en zijn team moeten in Mission: Impossible – The Final Reckoning er alles aan doen om AI-computer The Entity te stoppen. Met deze supercomputer kunnen criminelen de wereld overnemen. Of ze dat lukt is nog even afwachten. Oorspronkelijk zou de film Dead Reckoning Part 2 gaan heten. Maar filmstudio Paramount Pictures wil met final meer bezoekers trekken. Maar of dit de laatste Mission: Impossible film met Tom Cruise is weten we niet. Cruise zelf wil wel door.
Naast Mission: Impossible staan er nog een aantal blockbusters op het programma. Zo komt er onder meer een live action versie van Lilo & Stitch, schittert Anthony Mackie voor het eerst als Captain America in Captain America: Brave New World, brengt Brad Pitt Formule 1 naar het witte doek in F1, red Superman de wereld en begint de Jurassic World franchise met een nieuw hoofdstuk in Jurassic World: Rebirth met Scarlet Johansson. En dan heb ik het nog niet eens over Saw IX, Avatar: Fire and Fish, The Spongebob Movie: Search for Squarepants en M3GAN 2.0 gehad. Wat de kerstgids betreft: Een bioscoopbon onder de boom lijkt me een prima idee.
Rides: Aston Martin Valhalla
Tot slot kunnen er best een paar sleuteltjes van een mooie nieuwe auto onder de kerstboom. Al is dat in het geval van de net geïntroduceerde productieversie van de Aston Martin Valhalla een probleem. We hebben nog geen releasedatum en prijs. Maar dat mag de pret niet drukken om voor de kerstgids al een Valhalla samen te stellen! We vertrouwen erop dat je een keuze met je hart maakt. De auto is minder hardcore dan de Valkyrie. In deze hypersportwagen moest je om een normaal gesprek te kunnen voeren koptelefoons op.
De Valhalla combineert een V8 met twee turbo’s en drie elektromotoren. Die combinatie zorgt voor een totaal vermogen van 1.064 pk. 0 tot 100 kilometer per uur wordt in tweeënhalve tel afgeraffeld. Het versnellen stopt bij 350 kilometer per uur. De Valhalla is een plug in hybride en kan net geen 14 kilometer puur elektrisch rijden. Zo maakt Aston Martin de ecologische voetafdruk wat minder groot. Maar daar ligt uiteraard de focus niet op. Een prijs, voor deze racer in een gelimiteerde oplage van 999 exemplaren, is nog niet bekend.