Ron Abuelo XV Napoleon – Een juweeltje van een rum

Bij Menquiry houden we van een lekker drankje. Toen de importeur van Abuelo rum ons met een grote glimlach een fles ‘Ron Abuelo XV Napoleon’ aanbood waren we erg nieuwsgierig. Een hele speciale rum met een retailprijs van circa 70 EURO. We kenden het merk al van de 7 jaar oude rum, die gerijpt is op gebruikte bourbon (Amerikaanse whiskey) vaten. Quality Spirits importeert de rum van Panama al ruim 10 jaar voor de Nederlandse markt.

Na een bezoek aan de oudste suikerrietplantage van Panama, waar alles van gewas tot en met de botteling nog traditioneel gebeurt, waren zij verkocht na het proeven van deze heerlijke rum. De 7 jaar oude rum is samengesteld uit reserves met leeftijd van 4 tot 11 jaar oud en is niet te versmaden. Met een medium fruitige body, heerlijk puur, maar ook fantastisch om mee te mixen. We zijn daarom razend benieuwd naar dit vijftien jaar gerijpte pareltje met een tweede lagering op een cognac vat en onderwerpen ‘m daarom aan een grondige proeverij.

Ron Abuelo XV Napoleon - Een juweeltje van een rum

We nodigen enkele vrienden uit en trekken deze heerlijke goudbruine rum open. De fles komt in een mooie doos en staat te pronken op tafel. Qua kleur en geur overstijgt hij onze verwachtingen, wat een prachtig boeket! We zijn liefhebbers, dus we pakken onze mooiste glazen en gaan er goed voor zitten. We zitten aan tafel en serveren ‘m als een goed glas whisky. Geen ijs, gewoon puur, zoals het hoort.

Historie

Zo’n 115 jaar geleden begon Don José Varela de eerste suikerrietplantage van Panama. Na 25 jaar geeft hij zijn drie zonen de vrijheid om hun ambitie te realiseren: ‘De mooiste gerijpte rum ter wereld maken’. We moeten we eerlijk zijn… we hebben zeker niet alle rum geproefd, maar je proeft (ook als ongeoefend drinker) de passie en ambacht in deze Napoleon cask finish. Man, man, man, zelden proefden wij zo’n heerlijk glas rum, wat een juweeltje van dit familiebedrijf.

Ron Abuelo XV Napoleon - Een juweeltje van een rum

Ron Abuelo is een typische Spaanse stijl rum, de meest exclusieve expressies rijpen volgens de zogenaamde ‘solera’ methode, die we kenen van de sherry traditie. Als één van de weinige producenten kappen de gebroeders Varela met steun van de lokale bevolking het suikerriet nog altijd met de hand, in plaats van machinaal te oogsten en velden vooraf plat te branden. Alle uitgeperste stengels en bladeren gebruikt men voor het stookproces. Duurzaam dus, dat smaakt natuurlijk extra goed.

Innovatieve rum expressies van Ron Abuelo

Met de Finish collectie van Ron Abuelo zochten de Varela’s buiten de landsgrenzen naar inspirerend vakmanschap om nieuwe innovatieve rum expressies te creëren met een aangenaam maar afwijkend aroma en smaakprofiel. Een bezoek aan de Cognac regio in Frankrijk leverde het idee op om de rum reserves een laatste jaar op speciaal geselecteerde cognac vaten te laten “finishen”. Niet alleen kwam deze Napoleon tot leven, maar ook een Tawny (port vat finish) en een Oloroso (sherry vat finish). Hiervoor reserveert Ron Abuelo de mooiste reserves van veertien jaar oud om het vijftiende jaar van rijpoing te ‘finishen’ op deze eindvaten. Het is bijna zonde dat we nu niet de andere twee tot onze beschikking hebben om te proeven welke het lekkerste is.

Ron Abuelo XV Napoleon - Een juweeltje van een rum

De kleur van deze rum is ‘diep mahonie’ en zij heeft (volgens de brochure en wij zijn het daar roerend mee eens) een neus van eiken, kruiden, vanille en gedroogd fruit. Een heerlijke soepele zachte smaak, die met je ogen dicht echt zorgt voor een ware smaaksensatie. Wij proefden de zoetigheid als Haagse Hopjes, vanille ruik je meer dan je proeft. Wel proef je gebrande noten, diverse kruiden, gedroogd fruit en eiken. Een smaak die lang en aangenaam nazingt in de mond.

Ons oordeel

Deze fles rum is misschien prijzig, dat moge duidelijk zijn. Maar in vergelijking met wat je voor vijftien jaar oude whisky een koopje. Je hebt ook echt wel iets bijzonders in handen. En dat maakt het de prijs dubbel en dwars waard. Deze rum ga je niet mixen, maar hiervan geniet je rustig op een zwoele zomeravond. De fles ga je niet in een keer opdrinken, maar met of zonder een goede sigaar maak je met deze fles je avond compleet. Deze ‘Napoleon’ is in totaal 15 jaar gerijpt, 14 jaar op ex-bourbon vaten en daarna een jaar op cognac vaten.

Ron Abuelo XV Napoleon - Een juweeltje van een rum

Niet gek dat ook de kenners deze rum roemen. Twee gouden medailles werden alleen al de laatste 2 jaar behaald. Een internationale vakjury koos unaniem voor Ron Abuelo (na blind proeven), in 2021 werd goud uitgereikt tijdens de ‘international spirit challenge’, een jaar eerder wonnen zij in Tokyo goud tijdens de Tokyo Whisky and spirit competition. Laten we eerlijk zijn, 70 EURO voor een fles rum blijft een flinke prijs. Je hebt echter wel een fantastische dubbel gelagerde 15 jaar oude rum (voor zo’n whisky ben je bijna het dubbele kwijt). De investering meer dan waard en zoek je een goed excuus? Bedenk dan… Vaderdag komt eraan, deze fles is natuurlijk echt iets waar je iedere vader een groot plezier mee doet!

Ron Abuelo XV Napoleon - Een juweeltje van een rum

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Een week lang op de Zero DSR/X | Motortest

Een week lang rijden op de nieuwe ge-upgrade (dual sport racing motor) Zero DSR/X (White Pearl) op pad. Niet alleen het normale woon-werk verkeer,...

Waarom we niet zonder een goede kop koffie kunnen

Velen van ons kunnen niet zonder koffie. Een groot deel van de bevolking kan niet eens zonder functioneren! Waarom is koffie een belangrijk deel...

De iPhone 15 is een evolutie en heeft USB-C

Elk jaar in september is het in het Amerikaanse Cupertino feest. Dan houdt Apple het evenement waar elke Apple fanboy en fangirl jaarlijks reikhalzend...