Ondernemer Jaap Vriesendorp van het Amsterdamse ‘One Shell’ haalde afgelopen dinsdag 16 oktober in twee uur tijd de benodigde investering op via Kickstarter. Het idee voor de One Shell is min of meer uit ‘schuldgevoel’ geboren. Jaap Vriesendorp woonde in Singapore en reisde veel. Zeilen in Thailand, skiën in Japan en klimmen in Indonesië. Voor iedere sport en reis een andere jas. Zonde van het geld, en daarbij, hij moest ze overal mee naartoe slepen. Bovendien voelde hij zich daarbij ook schuldig omdat hij alle spullen eigenlijk in Nederland al had. Een ‘echte’ allround jas was er niet en dus besloot hij er zelf een te gaan maken.

De modulair opgebouwde One Shell

De One Shell bestaat uit 3 lagen. De twee binnenlagen kunnen samen met de buitenlaag gedragen worden door een modulair systeem dat gebruik maakt van ritsen. Maar deze binnenlagen kunnen ook zonder buitenjas gedragen worden. Dit maakt dat je een 5 in 1 jas hebt.

De buitenlaag, The One, is gemaakt van Dyneema en heeft een eVent membraan. Deze combinatie maakt de jas enorm ademend (50 gm2/24hr), licht (230g), sterk (15x sterker dan staal), pakbaar (past in zakje van 25×12 cm) en waterdicht (15k-20k mm). Dyneema is een materiaal dat komt uit de high tech zeilen van de America’s cup zeilrace. Dyneema (ook wel ‘the greenest strenght’ of ‘the world’s strongest fiber’ genoemd) is enorm in ontwikkeling. Het fungeert bijvoorbeeld ook als het materiaal voor de touwen in de Ocean Cleanup.

De eerste binnenlaag, The Hybrid is gemaakt van Polartec Alpha, en heeft een DWR (Durable Water Repellent) coating waardoor het waterafstotend is. Polartec Alpha is een materiaal ontwikkeld voor de US Special Forces en is extreem ademend terwijl het toch warmte geeft. Deze laag is gemaakt voor intensieve activiteit. Daarnaast is het materiaal enorm snel drogend. Spring met deze laag in het water, ren rond voor 10 minuten en je bent weer droog. 

De tweede binnenlaag, The Freeze is gemaakt van isolatiemateriaal en synthetische dons. Beide materialen komen van Primaloft. Daarnaast maken we gebruik van Aerogel technologie. Deze technologie, ontwikkeld door de NASA, geeft de jas ongeveer 50% meer warmte voor hetzelfde gewicht. Deze laag is gemaakt voor extreme koude. Ook deze laag heeft een DWR (Durable Water Repellent) coating waardoor deze waterafstotend is.

De One Shell Getest

De One Shell is door en door getest in samenwerking met top roeiers, triatleten, sprinters, klimmers, kiters, zeilers en skiers.

<